ΠΟΥ: Υπό διερεύνηση ακόμη 50 πιθανά κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεχίζει να λαμβάνει δεκάδες ειδοποιήσεις για αδιευκρίνιστης αιτιολογίας κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, με συνολικά σχεδόν 230 πιθανά κρούσματα σ’ ολόκληρο τον κόσμο, όπως ανακοινώθηκε. Η πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Ευρώπη, αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έτσι, την 1η Μαΐου, τουλάχιστον 228 κρούσματα είχαν επισημανθεί στον ΠΟΥ σε 20 χώρες, και περισσότερα από 50 άλλα κρούσματα ερευνώνται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τις υπηρεσίες του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι αδενοϊός έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 74 από τις περιπτώσεις. Τουλάχιστον 20 από τα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορoνοϊό.

Κανένα από τα πέντε τυπικά στελέχη του ιού – ηπατίτιδα A, B, C, D και E δεν έχουν εντοπισθεί στα κρούσματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον ΠΟΥ.

Παράγοντες που εξετάζονται

  • Εξασθενημένη ανοσία που σημαίνει ότι ακόμη και ο «φυσιολογικός» αδενοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα επειδή τα παιδιά δεν ανταποκρίνονται σε αυτόν όπως στο παρελθόν.
  • Μετάλλαξη αδενοϊού
  • Οι αξιωματούχοι του UKHSA συμπεριέλαβαν «μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2» στις υποθέσεις προς διερεύνηση
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες εξακολουθούν να διερευνώνται και περιλαμβάνουν φάρμακα ή τοξίνες.

Η ηπατίτιδα εκδηλώνεται κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών με συμπτώματα όπως ίκτερος, διάρροιες, εμετοί και κοιλιακοί πόνοι. Σε ορισμένα κρούσματα χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος. Τουλάχιστον ένα παιδί απεβίωσε, εν΄σύμφωνα με την Daily Mail, τα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι υγειονομικές αρχές δεν έχουν αποφανθεί οριστικά ότι αιτία είναι αδενοϊός.

Οι αδενοϊοί είναι συνηθισμένοι ιοί και εν γένει περισσότερο γνωστοί για πρόκληση αναπνευστικών συμπτωμάτων, επιπεφυκίτιδας ή πεπτικών διαταραχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.