ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ – FANTOMAS.GR

 

 

Του Βασίλη Ταλαμαγκα

Η διάχυση πληροφοριών έγκυρων κέντρων του εξωτερικού για μια νέα μελλοντική πανδημία προκάλεσε πολλές συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο .

Με ποσοστό θνησιμότητας 20 φορές μεγαλύτερο από αυτό της COVID-19 και χωρίς εμβόλιο, η Νόσος Χ θα μπορούσε να προκαλέσει απροσδιόριστες εξελίξεις στην ανθρωπότητα.
Ελάχιστοι θα έμεναν στο απυρόβλητο από τον παθογόνο οργανισμό, εάν αυτός εδραιωνόταν, προκαλώντας ακόμα και κατάρρευση των συστημάτων υγείας και των οικονομιών, σε μια ακόμη προσπάθεια του ανθρώπου να συγκρατήσει την ορμή της φύσης.
Οι πληροφορίες αυτές που έχουν αφετηρία τις τελευταίες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για μια νέα νόσο , που θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο μικρόβιο, κινητοποίησε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα .

Ο ΠΟΥ άδραξε την ευκαιρία στη σύνοδο του Νταβός να ζητήσει από τους παγκόσμιους ηγέτες να εξετάσουν την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου.
Ήδη από το 2015, οι οργανώσεις-μέλη του ΠΟΥ έχουν τονίσει την έλλειψη επιδημικής ετοιμότητας και κατήρτισαν ένα σχέδιο με την ονομασία «Σχέδιο δράσης για την πρόληψη των επιδημιών», το οποίο περιελάμβανε μια λίστα με παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία.
Σε μια συνεδρίαση του Φεβρουαρίου του 2018 η επιτροπή πρόσθεσε τη «νόσο Χ».
Πρόθεση της επιτροπής ήταν να αναγκάσει τις αρχές να παραμείνουν ευέλικτες στις προετοιμασίες τους και να μην εφησυχάζουν στη γνώση γνωστών ασθενειών.

Η διαχείριση μιας πανδημίας ίσης ή χειρότερης από την COVID-19 θα σήμαινε ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών δημόσιας επικοινωνίας για την προστασία από την παραπληροφόρηση, ενίσχυση των σχεδίων για προστασία των εισοδημάτων και της ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση πιθανών lockdown και δημιουργία μεγαλύτερης ευελιξίας στα εκπαιδευτικά συστήματα και φυσικά στήριξη των υποδομών υγείας.
Το ερώτημα όμως για την ανθρωπότητα είναι άλλο .
Μπορεί ο πλανήτης να «σηκώσει» σε οικονομικό επίπεδο μια νέα ισχυρότερη πανδημία σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ;
Απαντήσεις για την ώρα δεν υπάρχουν .

 

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...