Πώς θα είναι οι πόλεις που έχουν φιλοξενήσει συνόδους κορυφής για το κλίμα αν αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας

Capture d’écran (175)

Την ώρα που παγκόσμιοι ηγέτες βρίσκονται  στο Ντουμπάι για την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), μια νέα ανάλυση δείχνει πώς οι πόλεις που φιλοξένησαν προηγούμενες συνόδους κορυφής θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν- αν δεν βυθιστούν εντελώς- εάν αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας.

Η αδυσώπητη αύξηση της ρύπανσης που υπερθερμαίνει τον πλανήτη έχει ήδη οδηγήσει σε σοβαρές ξηρασίες, θανατηφόρες πλημμύρες και ταχεία τήξη των παγετώνων και των πάγων σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες λένε ότι η σταθερή άνοδος της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται.

Η ανάλυση του Climate Central, μιας μη κερδοσκοπικής ερευνητικής ομάδας για το κλίμα, δείχνει τον κίνδυνο εάν οι χώρες αποτύχουν να σταματήσουν την κατακόρυφη τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ έδειξε ότι ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε τροχιά υπερθέρμανσης έως και 2,9 βαθμούς.

Για την ανάλυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους, καθώς και τοπικά υψόμετρα από τα μοντέλα του Climate Central.

(Ντουμπάι, HAE)
(Λίμα, Περού)
(Μουμπάι, Ινδία)
(Κοπεγχάγη, Δανία)
(Πειραιάς)
(Πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Climate Central.

ΠΗΓΗ: CNN

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...