Πώς φτάσαμε έως εδώ – Γιατί η Χαμάς αιφνιδίασε – FANTOMAS.GR

« Φωτιά » ξανά η Μέση Ανατολή, καθώς  είναι σε εξέλιξη ένα σκηνικό πολέμου, μετά την εισβολή της Χαμάς με μέχρι στιγμής απολογισμός δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, αλλά και καταστροφές.

Πρόκειται όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο αρθρογράφος της Jerusalem Post, Seth J. Frantzman, για μια άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει από τότε που η ομάδα ανέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και αυτό γιατί συνδυάζει πυρά ρουκετών και επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

Στο άρθρο του, κάνει μια αναδρομή για το πώς φτάσαμε στη σημερινή ανάφλεξη, σημειώνοντας πως στο παρελθόν, οι συγκρούσεις με τη Γάζα περνούσαν συχνά από στάδια, με αργή συσσώρευση εντάσεων. Για παράδειγμα, το 2008, πριν από την Επιχείρηση Cast Lead, υπήρχαν αυξανόμενες εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα.

Σε πολλές επιχειρήσεις ήταν το Ισραήλ που υπαγόρευσε το ρυθμό της σύγκρουσης, εξαπολύοντας χτυπήματα στη Γάζα το 2012 ή το 2019, με τις Επιχειρήσεις Πυλώνα του Νέφους και Μαύρη Ζώνη. Το 2014 η σύγκρουση ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στη Δυτική Όχθη μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών. Η δεκαήμερη σύγκρουση το 2021 ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στην Ιερουσαλήμ.

Οι επιθέσεις σήμερα το πρωί ήταν άνευ προηγουμένου ως προς το μέγεθος και την έκτασή τους. Η Χαμάς έχει δοκιμάσει διεισδύσεις στο παρελθόν, αλλά ο φράχτης στα σύνορα της Γάζας και η ασφάλεια έχουν γενικά αποτρέψει αυτές τις προσπάθειες.

Η Χαμάς προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει τους ταραχοποιούς ως κάλυμμα για απειλές. Ωστόσο, παρόλο που η Χαμάς είχε υποκινήσει κάποιες ταραχές τον τελευταίο μήνα, δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτό ήταν ένα αργό τυμπανάκι προς έναν ευρύτερο πόλεμο.

Στην πραγματικότητα, συνολικά οι πληρεξούσιοι που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και η Χεζμπολάχ, ήταν σχετικά ήσυχοι στις απειλές και τη δραστηριότητά τους τις τελευταίες ημέρες. Αυτό ήταν μια ηρεμία πριν από την καταιγίδα.

Σήμερα η καταιγίδα έχει ξεσπάσει. Ενώ μένει να δούμε πώς θα συνεχίσει να εκτυλίσσεται αυτή η επίθεση και ποια θα είναι η συνολική απάντηση του Ισραήλ, είναι σαφές ότι η Χαμάς και οι τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα προσπάθησαν να υπαγορεύσουν το ρυθμό της σύγκρουσης, προσπαθώντας να αφαιρέσουν αυτή την απόφαση από το Ισραήλ.

Κατά μία έννοια, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να επαναλάβουν τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ο οποίος περιελάμβανε μια αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ πριν από πενήντα χρόνια. Σε αντίθεση με την επίθεση του 1973, οι τρομοκράτες δεν έχουν πολεμικά αεροπλάνα ή συμβατική δύναμη και το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση.

Ωστόσο, το Ιράν υποστηρίζει τους τρομοκράτες στη Γάζα και είναι πιθανό ότι η επίθεση θα μπορούσε να αποτελέσει αυλαία για άλλες κινήσεις του Ιράν και του δικτύου πληρεξουσίων τρομοκρατών του στην περιοχή.

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *