«Ράλι» στις τιμές των καυσίμων – Μεγαλύτερες οι αυξήσεις στα νησιά (video)

Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε «ράλι» τιμών, που προς το παρόν δεν έχει τέρμα. Τα στοιχεία είναι απολύτως χαρακτηριστικά και αποτυπώνουν την εκρηκτική άνοδο. Η βενζίνη έχει πάρει την ανιούσα και η ακριβότερη πωλείται στις Κυκλάδες στα 1,68 ευρώ. Ανά κατηγορία καυσίμου, σε σχέση με πέρσι, η τιμή της απλής αμόλυβδης είναι αυξημένη κατά 24%, το πετρέλαιο κίνησης κατά 33%, ενώ η τιμή του υγραερίου είναι αυξημένη κατά 36%.

Αυξήσεις σε όλα τα καύσιμα. Κατά 33 λεπτά ακριβότερη η αμόλυβδη, με την τιμή της να διαμορφώνεται σε 1,759 κατά μ.ο από 1,423 τον περυσινό Οκτώβριο.

Τιμές ανά καύσιμο
Αμόλυβδη 95 οκτανίων
Οκτ. 2021: 1,759
Οκτ. 2020: 1,423

Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης: στα 1,502 από 1,132 πέρυσι.
Πετρέλαιο κίνησης
Οκτ. 2020: 1,502
Οκτ. 2021: 1,132

Την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εμφανίζει το υγραέριο: Στα 98 λ από 72 πέρυσι.

Υγραέριο
Οκτ. 2020: 0,983
Οκτ. 2021: 0,725

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Ασμάτογλου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων: «Σημασία έχει ότι υπάρχουν συνεχείς αυξήσεις και δεν ξέρουμε που θα φτάσουμε».

Ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στην επαρχία. Σχεδόν 2 ευρώ το λίτρο κοστίζει η αμόλυβδη στις Κυκλάδες, 1,909 στα Δωδεκάνησα 1,909 και 1,818 στην Κεφαλλονιά, η μέση τιμή της βενζίνης στην Κρήτη στο 1,77, το πετρέλαιο στο 1,23, δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα.

Με την τιμή του αργού πετρελαίου να έχει φτάσει στα 83 δολάρια το βαρέλι, οι πρατηριούχοι ζητούν μείωση των φόρων και συγκεκριμένα του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, αναφέρει: «Το 67% σήμερα είναι φόροι. Είναι ένα τεράστιο ποσό».

Ακρίβεια και στη θέρμανση, με το φυσικό αέριο να ξεπερνά σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου εμπορίας πετρελαιοειδών για πρώτη φορά το πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως έχει ανακοινώσει η ΔΕΠΑ, θα απορροφηθεί κατ’ ελάχιστον το 15% των ανατιμήσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, αναφέρει πως: «νομίζω ότι το 1 τρίμηνο του 2022 θα μπορέσουμε να δώσουμε φθηνή ενέργεια τουλάχιστον στους οικιακούς καταναλωτές».

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ανοίξει στις 10 Νοεμβρίου, με τα εισοδηματικά κριτήρια να διευρύνονται.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, επισημαίνει ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στα νοικοκυριά. Δεν θα αφήσει απροστάτευτους τους Έλληνες απέναντι σε αυτές τι εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών ενέργειας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε: «Μειώστε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, να έχει ο κόσμος καύσιμα».

Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και τη γεωγραφική περιοχή.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν, Δήμητρα Σέκη, Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Γιώργος Παπαδάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *