Σάλος από την απάντηση Μπάιντεν σχετικά με το ενδεχόμενο παράδοσης ουκρανικών εδαφών στην Ρωσία

Το σφυροκόπημα επικριτικών άρθρων για την πολιτική που ακολουθεί στο ουκρανικό, φαίνεται ότι λύγισε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αρνήθηκε σε ερώτηση δημοσιογράφου εχθές, ημέρα Παρασκευή να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ουκρανία να υποχρεωθεί να παραχωρήσει μέρος του εδάφους της στη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί η εισβολή της Μόσχας που διαρκεί πλέον περισσότερο από τρεις μήνες.

«Πρέπει η Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη για να επιτευχθεί ειρήνη;», ήταν η ευθεία ερώτηση που έθεσε δημοσιογράφος στον Μπάιντεν μετά τις παρατηρήσεις του σχετικά με την έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Μαΐου.

«Από την αρχή, έλεγα –και δεν συμφωνούν μάλιστα όλοι μαζί μου– καμμιά απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», απάντησε ο Μπάιντεν. «Είναι το έδαφός τους. Δεν πρόκειται να τους πω τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν».

«Αλλά μου φαίνεται ότι σε κάποιο σημείο, θα πρέπει να υπάρξει μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Πρόεδρος. «Και τι συνεπάγεται αυτό, δεν ξέρω. Δεν νομίζω ότι ξέρει κανείς εκείνη τη στιγμή. Αλλά στο μεταξύ, θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τους Ουκρανούς ώστε να μπορούν να αμυνθούν».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν επί του παρόντος περίπου το ένα πέμπτο της χώρας του.

Η συγκεκριμένη απάντηση του Μπάιντεν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί φιλορωσική. Αντίθετα, μετά και την εκτενή ανάλυση του έγκριτου “The Hill”, από την οποία προκύπτει πως η Ρωσία όχι μόνο θα κερδίσει τον Πόλεμο αλλά το πιθανότερο είναι να μπορεί να ελέγχει και ολόκληρη την Ουκρανία, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν πλέον να πιέσουν τον Ζελένσκι να κάνει κάποιος εδαφικές υποχωρήσεις, προκειμένου η υπόλοιπη Ουκρανία να έχει την αυτονομία να ενταχθεί στους Δυτικούς συνασπισμούς.

Διότι σε αντίθετη περίπτωση, όπως έγραφε το κορυφαίο αμερικανικό μέσο, ολόκληρη η Ουκρανία θα γίνει δορυφόρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι Αμερικανοί πέτυχαν αυτό που ήθελαν με την Ουκρανία – δεν επιθυμούν συνέχεια της σύγκρουσης

Ο Βουλευτής της Γερμανικής Bundestag, Πέτρ Μπυστρόν, (σημ. του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία) έγραψε σε άρθρο του για το iDNES.cz ότι οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ για την Ουκρανία και τα δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο υποδηλώνουν αλλαγή στη θέση της Ουάσιγκτον για τη χώρα αυτή.

Violent Mob Rampaged Outside Home of German MP: “It was like something from a war zone.” An Interview with Petr Bystron MP – The European Conservative

Ο Βουλευτής της Γερμανικής Bundestag, Πέτρ Μπυστρόν

Ο Γερμανός Βουλευτής Petr Bystron είπε ότι οι θέσεις του Κίσινγκερ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη γνώμη των δυτικοευρωπαίων πολιτικών που αντιτίθενται στην ειρηνική επίλυση του Πολέμου στην Ουκρανία.

 «Ωστόσο, ο Κίσινγκερ μετέφερε μόνο την αλλαγή στην αφήγηση της σύγκρουσης στο ευρωπαϊκό έδαφος», γράφει ο Μπυστρόν.

Χένρυ Κίσινγκερ - Βικιπαίδεια

Ο ίδιος σημειώνει ότι η αλλαγή θέσης για την Ουκρανία στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε με ένα άρθρο στους New York Times, το οποίο έλεγε ότι μια ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, επεσήμανε ο Μπυστρόν,  ότι τον Μάρτιο η εφημερίδα διακήρυττε ότι «η Ουκρανία πρέπει να απελευθερωθεί, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό χρειάζεται». Κατά τη γνώμη του, μια τέτοια «στροφή 180 μοιρών» δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη πετύχει αυτό που ήθελαν και ως εκ τούτου δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή, τα τελευταία 30 χρόνια, η Ουάσιγκτον έχει ήδη επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στο μέγιστο, μετακινώντας τα σύνορά της από το κέντρο της Ευρώπης στον Δνείπερο. Ωστόσο, πιστεύει, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να επέμβουν στην κατάσταση στην Ουκρανία, αφού το έδαφός της «είναι στη σφαίρα επιρροής μιας άλλης παγκόσμιας δύναμης».

Ο Χένρι Κίσινγκερ, μιλώντας στις 24 Μαΐου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός , είπε ότι οι Δυτικές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να επιτύχουν μια στρατιωτική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία και το Κίεβο πρέπει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.