Σειρήνες ηχούν ξανά στο Ισραήλ – FANTOMAS.GR

Στις 7 το πρωί έληξε η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Έκτοτε, επέστρεψαν πυρά και εκρήξεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ για πρώτη φορά ήχησαν σειρήνες αεράμυνας στο Ισραήλ.

Εκεχειρία τέλος στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να ανακοινωθεί νέα παράταση παρά τις σχετικές αναφορές. Εκρήξεις σημειώθηκαν στο Βόρειο Τμήμα της περιοχής, ενώ ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως αναχαίτισε μια ρουκέτα.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ ανέφερε πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Iron Dome αναχαίτισε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την ενεργοποίηση σειρήνων της αεράμυνας σε περιοχές γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Η επιτυχής αναχαίτιση της ρουκέτας έγινε μια ώρα προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας βάσει της οποίας τέθηκε εφαρμογή η ανακωχή την 24η Νοεμβρίου. Δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση από πλευράς Χαμάς μέχρι στιγμής, ούτε ανάληψη ευθύνης. Σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι Καν, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή. Ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε από την πλευρά του πως ήταν η δεύτερη, υπενθυμίζοντας πως άλλη μια ρουκέτα είχε εκτοξευθεί λίγη ώρα αφού άρχισε η παύση των εχθροπραξιών.

Μαχητικά και drones πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως άκουσαν να πετούν μαχητικά και drones στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το Shebab News Agency («Πρακτορείο Ειδήσεων της Νεολαίας»), το οποίο θεωρείται προσκείμενο στη Χαμάς, έκανε λόγο μέσω Telegram για πυρά και εκρήξεις στον τομέα αυτό. Ούτε τα μέρη, ούτε το Κατάρ, που μεσολαβεί ανάμεσά τους, ανακοίνωσαν παράταση της συμφωνίας. Τυπικά η ανακωχή τερματίζεται σε λίγα λεπτά (στις 07:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Τριάντα Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν από ισραηλινές φυλακές επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους μετά την έβδομη ανταλλαγή, στο πλαίσιο της εκεχειρίας και αφού απελευθερώθηκαν οκτώ ισραηλινοί όμηροι. Περίπου το 60% των σπιτιών στη Γάζα καταστράφηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στον πολιορκημένο θύλακα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν «επιβεβαιώνει» το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τον εαυτό του, προτρέπει για την προστασία των αμάχων. Συνολικά 110 όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα απελευθερώθηκαν από την έναρξη της εκεχειρίας στις 24 Νοεμβρίου, ενώ το Ισραήλ έχει απελευθερώσει 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...