Σε αναβρασμό η Γερμανία για ενδεχόμενη επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο – FANTOMAS.GR

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Γερμανία συμφωνούν πως μια ενδεχόμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, στην παρούσα χρονική περίοδο, μόνο αρνητικό αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει για τη χώρα, λόγω των θέσεών του υπέρ της Χαμάς. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως στην περίπτωση που προκύψει δεν θα έπρεπε να ακυρωθεί.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Γερμανία δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, ήδη προκαλεί κύμα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο της χώρας, κυρίως λόγω των «εκρηκτικών» δηλώσεων του, με τον Ερντογάν να μην αφήνει ευκαιρία να πάει χαμένη, χωρίς να κατηγορήσει το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα την ώρα που επιμένει να αποκαλεί την παραστρατιωτική ισλαμιστική οργάνωση ως μια «ομάδα απελευθερωτών».

Τέτοιες δηλώσεις σε μια χώρα με βαριά ιστορική ευθύνη απέναντι στο Ισραήλ, που απορρέει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρούνται απαράδεκτες, και μια τέτοια πιθανή επίσκεψη σύμφωνα με την άποψη πολλών Γερμανών πολιτικών δεν είναι μόνο αφ’ εαυτή προβληματική, αλλά επιβαρύνει και το εσωτερικό κλίμα της χώρας σε μια περίοδο αυξανόμενων κρουσμάτων αντισημιτισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας του συγκυβερνώντας κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Μπιζάν Τζιρ-Σαράι, έσπευσε να εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις στο ενδεχόμενο επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στη Γερμανία κατά τα μέσα Νοεμβρίου. «Η συνεχής ρητορική μίσους του Ερντογάν κατά του Ισραήλ και η αλληλεγγύη του με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είναι απαράδεκτες. Αυτό πρέπει να έχει επιπτώσεις και δεν πρέπει να το αγνοήσει η γερμανική κυβέρνηση», δήλωσε στο DPA ο πολιτικός του FDP, προσθέτοντας πως ένα ταξίδι θα ήταν «εξαιρετικά προβληματικό σε αυτό το πλαίσιο… είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολο αν θα πρέπει να υποδεχθούμε τον Τούρκο πρόεδρο στη Γερμανία σε αυτό το πλαίσιο».

Ο βουλευτής του επίσης συγκυβερνώντας κόμματος SPD Μασίτ Καραχμέτογλου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Τουρκίας, άσκησε επίσης έντονη κριτική στον Ερντογάν. «Σχετικοποιεί την έννοια των τρομοκρατικών ενεργειών, τη δολοφονία και τη σφαγή αθώων ανθρώπων», είπε στη βερολινέζικη εφημερίδα «Tagesspiegel» και πρόσθεσε πως ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα πρέπει να πει στον Ερντογάν με κάθε σαφήνεια «ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να υποβαθμίζονται τα εγκλήματα της Χαμάς».

Επικρίσεις και από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα. «Είναι επικίνδυνο όταν ένα κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ κάνει δηλώσεις, όπως η Τουρκία υπό τον Ερντογάν. Αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο», δήλωσε στο σημερινό φύλλο της Münchner Merkur ζητώντας από τον Σολτς να του «μιλήσει καθαρά». Αλλά και το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας ζήτησε «καθαρά λόγια» από τη γερμανική κυβέρνηση σε σχέση με τις αντι-ισραηλινές δηλώσεις του Ερντογάν.

Αντίθετοι στην ακύρωση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου
Ο πρόεδρός του Γιόζεφ Σούστερ δήλωσε στο κανάλι της εφημερίδας Welt ότι ο καγκελάριος Σολτς πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η Γερμανία «απορρίπτει σαφώς τη χρήση από τον Ερντογάν του όρου “κράτος τρόμου” αναφερόμενος στο Ισραήλ» και ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση «συμβατός με τη στάση της Γερμανίας», δήλωσε ο Σούστερ. Ωστόσο, δεν συμφώνησε με τις εκκλήσεις για ακύρωση της επίσκεψης.

Την άποψη ότι δεν συμφωνεί με την ακύρωση της επίσκεψης Ερντογάν, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί, εξέφρασε και η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Μαρί-Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν, λόγω του ρόλου της Τουρκίας. «Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε διάλογο… μετά τη βίαιη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ δεν πρέπει να υπάρξει ανάφλεξη στην περιοχή, ο Ερντογάν έχει ρόλο να παίξει, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να του ασκήσει επιρροή» για να προσθέσει ωστόσο ότι «πρέπει να βρεθεί η χρονική στιγμή για διάλογο, προς το παρόν είναι δύσκολο».

Κατά της ακύρωσης της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν τάσσεται και ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας στο Γερμανίας (TGD), Γκιοκάι Σοφουόγλου, ο οποίος χθες Πέμπτη δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι «παρά τις διαφορετικές απόψεις, Γερμανία και Τουρκία πρέπει να παραμείνουν σε διάλογο». «Υπάρχουν πολύ περισσότερα θέματα για να συζητήσουμε από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, θα ήταν επομένως πολύ αντιπαραγωγικό εάν ακυρώνονταν η επίσκεψη», πρόσθεσε.

Ο Σοφουόγλου δήλωσε, επίσης, ότι δίνει έμφαση σε πρότζεκτ «κατανόησης» μεταξύ μουσουλμάνων, Εβραίων και χριστιανών στη Γερμανία. «Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να σταθούμε ενωμένοι ενάντια σε όλες τις μορφές αντισημιτισμού και αντιμουσουλμανικού ρατσισμού», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας πως «η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία είχε πάρει πολύ πιο ξεκάθαρη θέση από άλλες οργανώσεις κατά της τρομοκρατίας της Χαμάς». Μάλιστα, μέσω της εφημερίδας, ο Σοφουόγλου απεύθυνε έκκληση στους μουσουλμάνους της Γερμανίας: «Μείνετε μακριά από τη χειραγώγηση της Χαμάς, βλάπτει τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο».

Την ώρα, πάντως, που καταγράφονται αυξανόμενα κρούσματα αντισημιτισμού στη χώρα και επικρατεί φόβος ανάμεσα στις εβραϊκές κοινότητες της Γερμανίας, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η παρέμβαση του αντικαγκελαρίου και υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ κατά του αντισημιτισμού, μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο διάρκειας δέκα λεπτών που ανάρτησε στο Χ.

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *