Σκελετός του αρπακτικού ράπτορα πουλήθηκε για 10,5 εκατομμύρια δολάρια

Ο Έκτορας, όπως ονομάστηκε ο σκελετός του ράπτορα Deinonychus antirrhopus, πουλήθηκε για 10,5 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία που διοργάνωσε ο οίκος δημοπρασιών Christie’s στη Νέα Υόρκη στα μέσα Μαΐου. Αυτός ο σκελετός ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία διάσημων χαρακτήρων δεινοσαύρων στην παγκοσμίου φήμης σειρά ταινιών “Jurassic Park“, και σύμφωνα με τους υπεύθυνους του οίκου δημοπρασιών Kristi, είναι ο μοναδικός σκελετός αρπακτικών που έχει υπάρξει ποτέ που δημοπρατήθηκε. Το δείγμα που πωλήθηκε είναι ένας από τους τρεις σκελετούς αυτού του αρπακτικού στον πλανήτη και είναι επίσης ο πιο ολοκληρωμένος. Έχει μήκος πάνω από 2,5 μέτρα και η πατρίδα του ήταν η Βόρεια Αμερική.

Αυτά τα αρπακτικά ζούσαν στο μακρινό παρελθόν, πριν από περίπου 110 εκατομμύρια χρόνια, και σύμφωνα με τις σημερινές γνώσεις, ήταν από τους πιο έξυπνους και επικίνδυνους δεινόσαυρους. Γρήγοροι, ευκίνητοι και δυνατοί, με θανατηφόρα δρεπανοειδή νύχια, επτίθενται επίσης σε μέλη πολύ μεγαλύτερων ειδών και κέρδιζαν τη μάχη εναντίον τους.

Ο σκελετός του ράπτορα παρουσιάστηκε στο κοινό μέσω videolink. Ο σκελετός, που πρόσφατα απέκτησε νέο ιδιοκτήτη, βρέθηκε στη Μοντάνα και είναι ο μόνος, ο οποίος είναι ιδιόκτητος. Τα υπόλοιπα δύο είναι εκθέματα σε μουσεία και αποτελούν ιδιοκτησία αυτών των ιδρυμάτων. Η εκτιμώμενη αξία του Έκτορα λίγες μέρες πριν από τη δημοπρασία ήταν μεταξύ τεσσάρων και έξι εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Πηγή: Politika.rs

Επιμέλεια – μετάφραση Λιλιάνα Κούλιτς

 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.