Στην έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό δημόσιο με στόχο 3 δισ. €

Με έκδοση νέου 10ετους ομολόγου ανοίγει η αυλαία το 2022 για το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε έξι τράπεζες αναδόχους – Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale – να τρέξουν την έκδοση, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει, εκτός απροόπτου, αύριο.

Η νέα κοινοπρακτική έκδοση, λήξεως Ιουνίου του 2032, θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Αν και το ποσό άντλησης δεν έχει αποφασιστεί, καθώς θα καθοριστεί από την επενδυτική ζήτηση, ωστόσο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η νέα 10ετής έκδοση μπορεί να έχει ένα μέγεθος της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι η επίτευξη ενός επιτοκίου κάτω του 2%. Σημειώνεται πως το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε το 2021 – διάρκειας 9,5 ετών περίπου σήμερα καθώς λήγει τον Ιούνιο του 2031 – έχει απόδοση 1,65% ενώ είχε εκδοθεί με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 0,807% ( στο 0,888% η απόδοση κατά το re-opening του Ιουνίου) και με κουπόνι 0,75%.

Τον δρόμο για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 2022 άνοιξε η πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Σημειώνεται πάντως ότι η απόδοση του 10ετους στην ΗΔΑΤ σκαρφάλωσε σήμερα έως και το 1,649% σε νέο υψηλό 12 μηνών. Έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό του 0,528% του περασμένου καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 12 δισ. ευρώ εντός του έτους μέσω έκδοσης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων. Παράλληλα, το β΄ εξάμηνο του έτους εκτιμά ότι θα προχωρήσει στην έκδοση και του πρώτου πράσινου ομολόγου.

Μπορεί βέβαια οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά ομολόγων διεθνώς να οδήγησαν άλλες χώρες της περιφέρειας όπως Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία να πληρώσουν ακριβότερα τις εξόδους τους τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να επωφεληθεί από την ισχυρή στήριξη της ΕΚΤ αλλά και από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που καλύπτουν έτσι κι αλλιώς τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τουλάχιστον δύο χρόνια. Στις παραμέτρους αυτές πρέπει να προστεθεί και οι εκτιμήσεις για ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική όπως και οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πάντως παράγοντες της αγορές εκτιμούν ότι οι νέες εκδόσεις θα έχουν αυξημένο κόστος λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της συνεπακόλουθης στροφής της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Πηγή

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.