Στη δημοσιότητα χιλιάδες αρχεία για τη δολοφονία Κένεντι – FANTOMAS.GR

Για πρώτη φορά ο Λευκός Οίκος διέταξε την πλήρη δημοσιοποίηση χιλιάδων εγγράφων για τη δολοφονία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι.

Με τη δημοσίευση περίπου 13.173 αρχείων στο Διαδίκτυο, ο Λευκός Οίκος είπε ότι περισσότερο από το 97% των αρχείων της υπόθεσης είναι πλέον διαθέσιμα στο κοινό.

Από τα έγγραφα αυτά δεν αναμένονται τεράστιες αποκαλύψεις, αλλά οι ιστορικοί ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τον φερόμενο ως δολοφόνο.

Ο Κένεντι πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ντάλας του Τέξας, στις 22 Νοεμβρίου 1963.
Ένας νόμος του 1992 απαιτούσε από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει όλα τα έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία μέχρι τον Οκτώβριο του 2017.

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί την τελευταία αποκάλυψη.

Ωστόσο, είπε ότι ορισμένοι φάκελοι θα παραμείνουν απόρρητοι μέχρι τον Ιούνιο του 2023 για προστασία και ότι «περιορισμένος» αριθμός εγγράφων δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα, ένα μέτρο «απαραίτητο» προκειμένου «να μην υποστούν πλήγμα η στρατιωτική άμυνα, οι υπηρεσίες Πληροφοριών, οι δυνάμεις της τάξης ή η εξωτερική πολιτική».

Τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ ανέφεραν ότι 515 έγγραφα θα παραμείνουν στο ακέραιο και άλλα 2.545 έγγραφα θα παρακρατηθούν εν μέρει.

Μια έρευνα του 1964 στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Γουόρεν, διαπίστωσε ότι ο Κένεντι σκοτώθηκε από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, έναν Αμερικανό υπήκοο που ζούσε προηγουμένως στη Σοβιετική Ένωση, και ότι έδρασε μόνος του. Σκοτώθηκε στο υπόγειο του Αρχηγείου της Αστυνομίας του Ντάλας δύο μέρες μετά τη σύλληψή του.

Η δολοφονία του ιδιαίτερα δημοφιλούς Αμερικανού Προέδρου αποτέλεσε αφορμή για πολλές εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες τροφοδότησαν εκατοντάδες βιβλία και ταινίες για το θέμα. Οι υπέρμαχοι των θεωριών συνωμοσίας απορρίπτουν τα συμπεράσματα της επιτροπής Γουόρεν. Κάποιοι πιστεύουν ότι τον Όσβαλντ χρησιμοποίησε η Κούβα ή η ΕΣΣΔ. Άλλοι εκτιμούν ότι την εντολή για τη δολοφονία Κένεντι έδωσε η κουβανική αντιπολίτευση στον Φιντέλ Κάστρο, με τη στήριξη των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών (CIA) και του FBI ή αντιπάλων του JFK στις ΗΠΑ.

Αλλά χθες, Πέμπτη, η CIA είπε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Κατασκοπείας «δεν είχε δεσμεύσει ποτέ» τον Όσβαλντ και δεν απέκρυψε πληροφορίες για αυτόν από Αμερικανούς ερευνητές.

Αυτοί που για χρόνια ασχολούνται με τη δολοφονία του JFK ήλπιζαν ότι η τελευταία έκδοση αρχείων θα αποκάλυπτε περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Όσβαλντ στην Πόλη του Μεξικού, όπου συνάντησε έναν Σοβιετικό Αξιωματικό της KGB τον Οκτώβριο του 1963.

Στην τελευταία ανακοίνωσή της, η CIA ανέφερε ότι όλες οι πληροφορίες που κατείχε η υπηρεσία σχετικά με το ταξίδι του στην Πόλη του Μεξικού είχαν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες για αυτό το θέμα στην έκδοση του 2022».

Ωστόσο, ερευνητές του Ιδρύματος Mary Ferrell, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μήνυσε την κυβέρνηση για να δημοσιοποιήσει τα αρχεία, είπαν ότι η CIA αποκρύπτει πληροφορίες σχετικά με την εποχή του Όσβαλντ στο Μεξικό. Το ίδρυμα είπε ότι ορισμένα αρχεία της CIA δεν υποβλήθηκαν ποτέ στα αρχεία και ως εκ τούτου δεν ήταν μέρος της παρτίδας που μόλις κυκλοφόρησε.

Ένα νέο έγγραφο που αποκαλύφθηκε δείχνει ότι ο Πρόεδρος του Μεξικού βοήθησε τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν υποκλοπές στη σοβιετική πρεσβεία στο Μεξικό χωρίς να το γνωρίζουν άλλοι αξιωματούχοι της μεξικανικής κυβέρνησης.

Αυτό το κομμάτι πληροφοριών έμεινε κρυφό από διαγραφές σε μια προηγούμενη έκδοση του αρχείου, αναφέρει το CBS News.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η δημοσιοποίηση των φακέλων θα δώσει στο κοινό μεγαλύτερη κατανόηση της έρευνας για τη δολοφονία.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έγραψε στο διάταγμά του ότι «οι υπηρεσίες έχουν αναλάβει μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για να επανεξετάσουν το πλήρες σύνολο των σχεδόν 16.000 αρχείων που είχαν κυκλοφορήσει προηγουμένως σε ανανεωμένη μορφή και διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 70 τοις εκατό αυτών των αρχείων μπορεί τώρα να κυκλοφορήσει πλήρως».

Η κυβέρνηση Τραμπ κυκλοφόρησε χιλιάδες σελίδες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αλλά κράτησε άλλες με βάση την εθνική ασφάλεια, παρά το νόμο του 1992 που επιβάλλει τη δημοσιοποίηση όλων των πληροφοριών έως το 2017.

Τον Οκτώβριο του 2021, ο Μπάιντεν κυκλοφόρησε περίπου 1.500 έγγραφα, αλλά είπε ότι κρατούσε τα άλλα σφραγισμένα.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *