Στη Ντόχα του Κατάρ οι επικεφαλής CIA και Μοσάντ – Συζητούν για την απελευθέρωση των ομήρων – FANTOMAS.GR

Στη Ντόχα βρέθηκαν σήμερα, σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς και ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντ αλ-Ραχμάν αλ Θάνι, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν για την απελευθέρωση των ομήρων και την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα.

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, η συνάντηση ήταν ουσιαστική, καθώς τα τρία μέρη μπόρεσαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Παράλληλα, επισημάνθηκε πως οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας, ενώ στο τραπέζι έπεσε και η δυνατότητα μεταφοράς καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής της Ισραηλινής Υπηρεσίας Πληροφοριών Μοσάντ, ο Διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και ο Πρωθυπουργός του Κατάρ Σεϊχης είχαν τη συνάντηση αυτή αφού Καταριανοί μεσολαβητές συνάντησαν αξιωματούχους από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς χθες, Τετάρτη, το βράδυ και συζήτησαν παραμέτρους μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Σκοπός της τριμερούς συνάντησης ήταν να φέρει τα τρία μέρη μαζί σε ένα τραπέζι σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, ανέφερε η πηγή.

Οι συνομιλίες περιελάμβαναν επίσης συζήτηση ώστε να επιτραπούν οι ανθρωπιστικές εισαγωγές καυσίμων στη Γάζα, τις οποίες αρνείται μέχρι τώρα το Ισραήλ, μην τυχόν όπως λέει, εκτραπούν στη Χαμάς για πολεμικούς σκοπούς.

Πηγή δήλωσε στο Reuters χθες, Τετάρτη, πως οι συνομιλίες αφορούσαν την απελευθέρωση 10-15 ομήρων σε αντάλλαγμα για μια ανθρωπιστική παύση μίας έως δύο ημερών στον Πόλεμο που καταστρέφει τη Γάζα.

«Σοκρισμένη» η Μόσχα από την καθυστέρηση στην απομάκρυνση Ρώσων υπηκόων από τη Γάζα

Στο μεταξύ, η ρωσική διπλωματία δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένη» από τις καθυστερήσεις στην απομάκρυνση προς την Αίγυπτο Ρώσων υπηκόων που έχουν εγκλωβιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία, σύμφωνα με τον Πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μόσχα, θα μπορούσε να διαρκέσει δύο εβδομάδες.

«Σοκαριστήκαμε πραγματικά χθες όταν ακούσαμε δήλωση του πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μόσχα, σύμφωνα με την οποία η εναρμόνιση … των ρωσικών καταλόγων (για την εκκένωση) θα μπορούσε να πάρει έως δύο εβδομάδες», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής Διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

«Είναι μια απαράδεκτη λογική», δήλωσε η ίδια, διαβεβαιώνοντας ότι, από ρωσικής πλευράς, «όλα είναι έτοιμα» για την εκκένωση από το πέρασμα της Ράφα που τελεί υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο η διαδικασία αυτή δεν έχει ξεμπλοκαριστεί, παρά τις επιχειρησιακές μας ενέργειες και τη συμμόρφωση με όλα τα αιτήματα και προϋποθέσεις που τέθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας», πρόσθεσε.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...