Στη Νότια Κορέα η πρώτη πλωτή πόλη στον κόσμο

Τα σχέδια για την πρώτη πλωτή πόλη στον κόσμο η οποία θα βρίσκεται στα ανοιχτά της πόλης Μπουσάν στη Νότια Κορέα, παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Η πόλη ονομάζεται OCEANIX Busan και θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για τις παράκτιες πόλεις που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί υπαρξιακή απειλή για ορισμένα μικρά νησιά και ακτές με χαμηλό υψόμετρο», ανέφερε η έκθεση της IPCC που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 20 έως 22 εκατοστά από το 1880. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το ένα τρίτο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας συνέβη τα τελευταία 25 χρόνια.

(BIG-Bjarke-Ingels-Group)

Η πόλη θα μπορεί να φιλοξενήσει αρχικά 12.000 άτομα και θα παράγει τη δική της τροφή, ενέργεια και πόσιμο νερό. Διαθέτει επίσης έξι ολοκληρωμένα συστήματα: μηδενικά απόβλητα και κυκλικά συστήματα, συστήματα νερού κλειστού κυκλώματος, τρόφιμα, μηδενική ενέργεια, καινοτόμα κινητικότητα και ανάπλαση παράκτιων οικοτόπων. Αυτά τα διασυνδεδεμένα συστήματα θα παράγουν το 100% της απαιτούμενης λειτουργικής ενέργειας μέσω πλωτών και φωτοβολταϊκών πάνελ.

Οι πλωτές πλατφόρμες συνοδεύονται από δεκάδες φυλάκια με φωτοβολταϊκά πάνελ και θερμοκήπια που θα επεκτείνονται και θα συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τις ανάγκες της πόλης.

(BIG-Bjarke-Ingels-Group)

Σχεδιαστής της πόλης ήταν η OCEANIX, μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ που σχεδιάζει και κατασκευάζει πλωτές πόλεις, ενώ ο όμιλος BIG-Bjarke Ingels και η SAMOO (όμιλος Samsung) ήταν οι επικεφαλής αρχιτέκτονες του έργου.

«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την παράδοση του OCEANIX Busan και αποδεικνύουμε ότι οι πλωτές υποδομές μπορούν να δημιουργήσουν νέα γη για τις παράκτιες πόλεις που αναζητούν βιώσιμους τρόπους επέκτασης στον ωκεανό, ενώ παράλληλα προσαρμόζονται στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας», δήλωσε ο Φίλιπ Χόφμαν, Διευθύνων Σύμβουλος του OCEANIX.

«Σχεδιάζοντας μια λύση για τις πιο ευάλωτες παράκτιες τοποθεσίες στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, οι νέες αρθρωτές θαλάσσιες γειτονιές της OCEANIX θα αποτελέσουν ένα πρωτότυπο για βιώσιμες κοινότητες», δήλωσε ο Μπιάρκε Ίνγκελς, ιδρυτής και δημιουργικός διευθυντής της BIG-Bjarke Ingels Group.

Το πρωτότυπο για την πόλη σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης στρογγυλής τράπεζας του ΟΗΕ για τις βιώσιμες πλωτές πόλεις το 2019. Αναπτύχθηκε από τον όμιλο Bjarke Ingels και αποτελείται από αρθρωτές εξαγωνικές πλατφόρμες που επιπλέουν στο νερό.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering 

 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.