Στο διαστημικό «σκουπιδοτενεκέ» ο Διεθνής Διαστημικός σταθμός μετά από 30 χρόνια

Το σχέδιο της για την καταστροφή του Διεθνούς της Διαστημικού Σταθμού (ISS) τον Ιανουάριο του 2031 τον οποίο θα απορρίψει  σε ένα «νεκροταφείο διαστημικών σκαφών» στο πιο απομακρυσμένο μέρος του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού αποκάλυψε η NASA. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2000. Αρχικά σχεδιάστηκε για να διαρκέσει για περίπου 15 χρόνια, αλλά έκτοτε η λειτουργία του παρατάθηκε. Έχουν προστεθεί πολλές νέες επεκτάσεις, με πιο πρόσφατη αυτή που στάλθηκε το 2021.

Η NASA επιβεβαίωσε ότι ο διαστημικός σταθμός θα τεθεί εκτός τροχιάς τον Ιανουάριο του 2031, όταν φτάσει στο τέλος της ασφαλούς και ωφέλιμης ζωής του, με την πτώση του στον Νότιο Ειρηνικό. Αυτό αναμένεται να συμβεί τον Ιανουάριο του 2031, ξεκινώντας με μια σταδιακή «απομάκρυνση» της τεράστιας εγκατάστασης των 930.000 λιβρών, με τα μέρη που δεν καίγονται στην ατμόσφαιρα να πέφτουν σε μια ακατοίκητη περιοχή του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, που ονομάζεται Point Nemo.

Λέγεται ότι αυτό είναι το πιο απομακρυσμένο μέρος στον πλανήτη,  πιο απομακρυσμένο σημείο από οποιονδήποτε ανθρώπινο οικισμό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, όπου οι δορυφόροι και οι πύραυλοι τοποθετούνται. Καθώς ο διαστημικός σταθμός θα πέφτει, θα περνά μέσα από τα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, και θα πέφτει  όλο και πιο χαμηλά, με τα συντρίμμια του να απελευθερώνονται και να ταξιδεύουν ταξιδεύουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τη Γη. Ένα μεγάλο μέρος από αυτό θα καεί λόγω της τριβής της ατμόσφαιρας, αλλά ένα μέρος θα παραμείνει – ακολουθώντας τον κύριο όγκο καθώς κατευθύνεται προς την τελική του θέση.

Ο σταθμός, ο οποίος ξεκίνησε το 1998, σχεδιάστηκε για να διαρκέσει για 15 χρόνια και θα έχει λειτουργήσει για περισσότερα από 30 από τη στιγμή που θα σταλεί να βυθιστεί στον ωκεανό. Η NASA λέει ότι οι έλεγχοι ασφαλείας της συγκεκριμένης  μονάδας έδειξαν ότι είναι ασφαλής  έως το 2030, αλλά κάθε νέα σύνδεση και αποδέσμευση προστίθεται  επιπλέον πίεση ενώ ταυτόχρονα τα προβλήματα με ορισμένες από τις ρωσικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων έχουν αρχίσει να αυξάνονται.

Ως μέρος του σχεδίου μετάβασης, η NASA είπε ότι μια σειρά από εμπορικά λειτουργούμενες μονάδες θα προστεθούν στον σταθμό κατά την επόμενη δεκαετία. Ο στόχος είναι τελικά να χωριστούν και να σχηματίσουν τον δικό τους εμπορικό σταθμό, ενώνοντας τουλάχιστον τρεις άλλες ιδιωτικές εγκαταστάσεις που θα εκτοξευθούν πριν από το 2030. Η NASA λέει ότι θα είναι πελάτης ιδιωτικών φορέων, αντί να έχει τις δικές της εγκαταστάσεις, όπως ακριβώς αγοράζει επί του παρόντος θέσεις με το SpaceX για να φέρει τους αστροναύτες σε τροχιά.

Ο ISS εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο του 1998 και τώρα βρίσκεται συνεχώς υπό κατοχή από τον Νοέμβριο του 2000, «στέκεται ως φάρος διεθνούς συνεργασίας», με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία να αναλαμβάνουν την ηγεσία. Ωστόσο, σχεδιάστηκε να διαρκέσει για 15 χρόνια, και τώρα λειτουργεί για περισσότερα από 20 και θα έχει λειτουργήσει για 31 μέχρι να καταστραφεί.

Το σχέδιο για το τέλος του κύκλου ζωής του ακολούθησε τη δέσμευση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να υποστηρίξει τον σταθμό έως το 2030, οπότε θα πρέπει να είναι λειτουργική η εμπορική εναλλακτική λύση.

«Ο ISS είναι ένα μοναδικό εργαστήριο που επιστρέφει τεράστιες επιστημονικές, εκπαιδευτικές και τεχνολογικές εξελίξεις προς όφελος των ανθρώπων στη Γη και επιτρέπει την  ικανότητά μας να ταξιδεύουμε στο βαθύ διάστημα», έγραψε η NASA, όταν ανακοίνωσε το νέο σχέδιο.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Γρηγόρης Τάτσης

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.