Συμφωνία στην ΕΕ – Οικειοθελής μείωση 15% και με εξαιρέσεις το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν. – FANTOMAS.GR

Σε συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την κατανάλωση φυσικού αερίου κατέληξαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο. Με αυτό τον τρόπο η ΕΕ προσπαθεί να αμβλύνει τον αντίκτυπο μιας δυνητικής πλήρους διακοπής φυσικού αερίου των 27 από τη Ρωσία.

Σημειώνεται πως συνεδριάζουν εκτάκτως οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία σχετικά με το φυσικό αέριο. Αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, είχαν διαφωνήσει με την αρχική πρόταση της Κομισιόν για μείωση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου. 

Το νέο σχέδιο συμφωνίας προβλέπει οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023, εξήγησαν διπλωμάτες στο dpa νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού που θα σημαίνει συναγερμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εκτεταμένων ελλείψεων αερίου και την εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση.

Για την επίτευξη συμφωνίας χρειάστηκε να μετριαστούν αρκετοί από τους αυστηρότερους όρους του αρχικού σχεδίου και να θεσπιστούν αρκετές ρήτρες εξαίρεσης, ενώ η οροφή των δεσμευτικών ορίων εξοικονόμησης ανέβηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης των Υπουργών Ενέργειας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα κάνει νεα πρόταση για  το φυσικό αέριο με κεντρική ιδέα τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίζει τους δεσμευτικούς στόχους

Δυνάμει των όρων της τροποποιημένης συμφωνίας, οι δεσμευτικοί στόχοι για την εξοικονόμηση αερίου θα επιβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαδικασία έγκρισης του τροποποιημένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης αναμένεται να αρχίσει αργότερα σήμερα, σε ειδικό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, η έγκρισή του με ενισχυμένη πλειοψηφία αναμένεται να είναι εύκολη.

Οι εξαιρέσεις που συμφωνήθηκαν σημαίνουν ότι χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύουν απόθεμα αερίου, αφού τα συστήματα διανομής τους δεν συνδέονται απευθείας με εκείνα άλλων κρατών μελών.

Η υποχρεωτική εξοικονόμηση αερίου θα μπορεί εξάλλου να μειώνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για παράδειγμα όταν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι γεμάτες, σε περιπτώσεις διακοπών της ηλεκτροδότησης ή για τη χρήση του αερίου από τη βιομηχανία, ως πρώτης ύλης.

Μειώνεται η προμήθεια φυσικού αερίου

Τη Δευτέρα, ο ρωσικός κολοσσός της ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε πως μείωσε την προμήθεια αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από το 40% στο 20% της δυναμικότητάς του.

 

newsit

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.