Τα δελφίνια της… Ελβετίας: Απολιθώματα αποκαλύπτουν άγνωστους πρωταγωνιστές του προϊστορικού υποβρύχιου παρελθόντος

Άγνωστα μέχρι σήμερα είδη δελφινιών φαίνεται πως περιπλανιόταν στους ωκεανούς πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της θάλασσας που κάλυπτε την Ελβετία.

Αυτό ανακοίνωσαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων απολιθωμάτων εκείνης της εποχής

όπου ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες απολιθώματα εκείνης της εποχής, δήλωσαν  πρόσφατα οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Αφού εξέτασαν περίπου 300 απολιθώματα φαλαινών και δελφινιών που ανακαλύφθηκαν στην Ελβετία και χρονολογούνται από εκείνη την περίοδο, οι ερευνητές εντόπισαν δύο άγνωστα μέχρι τώρα είδη σύμφωνα με την ανακοίνωση του  πανεπιστημίου.

Ερευνώντας θραύσματα δοντιών, σπονδύλων και οστών που βρέθηκαν στα στρώματα των θαλάσσιων ιζημάτων, οι παλαιοντολόγοι ανέλυσαν επίσης σπάνια οστά του εσωτερικού αυτιού που επιτρέπουν την ταξινόμηση των ειδών.

«Καταφέραμε να αναγνωρίσουμε δύο άγνωστες μέχρι τώρα οικογένειες δελφινιών στην Ελβετία», δήλωσε ο παλαιοντολόγος» Gabriel Aguirre σε ανακοίνωση  του πανεπιστημίου.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική μικροτομογραφία, μια τεχνική τρισδιάστατης απεικόνισης, οι ερευνητές μπόρεσαν να ανακατασκευάσουν τον μαλακό ιστό γύρω από τα οστά των αυτιών αυτών των δελφινιών, δημιουργώντας επίσης τρισδιάστατες εικόνες τους.

«Αυτό μας βοήθησε να αναλύσουμε καλύτερα τις ακουστικές ικανότητες των δελφινιών», είπε ο Aguirre.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε από τον επιστημονικό ιστότοπο PeerJ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εξαφανισμένα είδη που αναγνώρισαν σχετίζονταν με τις φάλαινες και τα δελφίνια της εποχής μας.

Πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, καρχαρίες, ψάρια, δελφίνια και κητώδη κατοικούσαν στη θάλασσα που κάλυπτε την Ελβετία, της οποίας οι ακτές αποικίστηκαν από οστρακόδερμα κοχύλια και αχινούς.

Μεγάλη ποσότητα απολιθωμάτων έχει βρεθεί σε ιζηματογενή στρώματα γνωστά ως «ανώτερη θαλάσσια μελάσα».

Μετάφραση – επιμέλεια Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.