Τα κατάφερε η Εύη – Η νεαρή μεσογειακή φώκια κολυμπά στη θάλασσα της Γυάρου

Διεύφυγε τον κίνδυνο που αντιμετώπισε ως νεογέννητο κι επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον.

Ύστερα από 3,5 μήνες εντατικής φροντίδας από την εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της Εταιρίας για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm το νεαρό θηλαστικό απολαμβάνει την ελευθερία του. Ο Κίμων Κοεμτζόπουλος, βιολόγος της MOm, μίλησε στις “Συνδέσεις” για την περιπέπεια της Εύης.

Όπως σημειώνει η ομάδα της MOm στη σελίδα της “Η μικρή Εύη, επέστρεψε χθες στα νερά του Αιγαίου! Μετά από 110 ημέρες εντατικής φροντίδας από τους ανθρώπους της MOm και την κτηνιατρική επίβλεψη της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του ΑΠΘ κ. Αναστασίας Κομνηνού, ξαναγύρισε στο φυσικό της περιβάλλον! Απελευθερώθηκε στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου όπου ζει και αναπαράγεται ένα σημαντικός αριθμός ατόμων του σπάνιου είδους της.

Στην διαδικασία απελευθέρωσης όχι μόνο παραβρέθηκε, αλλά και συμμετείχε ενεργά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαθέτει πλέον ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης για την προστασία του είδους που συνέταξαν οι ειδικοί επιστήμονες της MOm και το οποίο αναμένεται να θεσμοθετηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει μια δέσμη πρακτικών μέτρων για την προστασία του είδους στην χώρα μας ανάμεσα στα οποία είναι και η διάσωση και περίθαλψη ορφανών, άρρωστων είτε τραυματισμένων φωκών. Η διάσωση και περίθαλψη της μικρής Εύης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την βοήθεια των πολιτών και συγκεκριμένα των κατοίκων του Πηλίου Ευβοίας, των στελεχών του λιμενικού σταθμού Μαντουδίου, αλλά και την συνδρομή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου που ευγενικά έχει χορηγήσει τον χώρο της Μονάδας Περίθαλψης και στηρίζει υλικοτεχνικά το πρόγραμμα αυτό. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε της κ. Εύη Μαχαίρα, που όχι μόνο πρόσεχε την ορφανή φώκια για πολλές ώρες…αλλά και την μετέφερε μέχρι την Χαλκίδα όπου την παρέλαβε η Ομάδα Διάσωσης. Στην Εύη τοποθετήθηκε ειδικός για θαλάσσια θηλαστικά δορυφορικός πομπός που θα καταγράφει και θα μεταδίδει όλη της την δραστηριότητα για τους επόμενους μήνες.”

 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.