Τα προϊόντα μαλλιών απελευθερώνουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, προειδοποιεί νέα μελέτη

woman-586185_1280

Τα προϊόντα μαλλιών όπως τα τζελ και σπρέι καθώς και η χρήση τεχνικών styling με θερμότητα, όπως το ίσιωμα και το ψαλίδι για τις μπούκλες, απελευθερώνουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, προειδοποιεί νέα μελέτη. Ερευνητές στις ΗΠΑ μελέτησαν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), όπως τα σιλοξάνια, που απελευθερώνουν τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών στον αέρα όταν χρησιμοποιούνται. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι ουσίες αυτές μπορεί επίσης να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα.

«Τα ευρήματα αυτά είναι εξαιρετικά ανησυχητικά», δήλωσε η Νουσράτ Γιούνγκ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Purdue και επικεφαλής της μελέτης.

«Δεν περιμέναμε να δούμε τόσο σημαντικές εκπομπές πτητικών χημικών μιγμάτων από προϊόντα περιποίησης μαλλιών κατά τη διάρκεια τυπικών ρουτίνων περιποίησης μαλλιών που πολλοί άνθρωποι εκτελούν καθημερινά», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν 46 πειράματα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον που έμοιαζε με σπίτι. Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών οι οποίοι κλήθηκαν να επαναλάβουν την ρουτίνα περιποίησης μαλλιών χρησιμοποιώντας διάφορα προϊόντα και εργαλεία styling. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε πείραμα, οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις των πτητικών οργανικών ενώσεων του αέρα με ένα προηγμένο φασματόμετρο μάζας. Εξέτασαν επίσης τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας των εργαλείων styling και των εκπομπών VOC, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι συνθήκες εξαερισμού και η επιφάνεια των μαλλιών επηρέασαν τα αποτελέσματα. Συνολικά, τα πειράματα έδειξαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες των εργαλείων styling και τα μαλλιά με μεγαλύτερη επιφάνεια συνδέονταν με αυξημένες εκπομπές VOC.

«Η χρήση προϊόντων περιποίησης μαλλιών οδήγησε σε γρήγορες αλλαγές στη χημική σύνθεση του αέρα εσωτερικού χώρου», έγραψε η ερευνητική ομάδα στη μελέτη της που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το δεκαμεθυλοκυκλοπεντασιλοξάνιο (D5) συνέβαλε περισσότερο στις εκπομπές. Το D5 είναι δημοφιλές σε προϊόντα styling μαλλιών επειδή παραμένει σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες και έχει λεία υφή.

«Το σιλοξάνιο D5 έχει βρεθεί ότι προβλήματα στην αναπνευστική οδό, το ήπαρ και το νευρικό σύστημα των πειραματόζωων», δήλωσε η Γιούνγκ. «Η χρήση της χημικής ουσίας σε καλλυντικά προϊόντα έχει ήδη περιοριστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας αυτού», εξήγησε.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν πιο εμπεριστατωμένες μελέτες σε ανθρώπους για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων των ουσιών αυτών στην υγεία. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της εισπνοής πτητικών οργανικών ενώσεων στον άνθρωπο, ιδίως από προϊόντα που μένουν στο σώμα, έχουν υποβληθεί σε ελάχιστες δοκιμές σε σύγκριση με προϊόντα που ξεπλένονται μετά τη χρήση, όπως τα σαμπουάν.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι ένα άτομο μπορεί να εισπνεύσει έως και 20 mg D5 καθημερινά.

«Το μοντέλο μας δείχνει ότι η ενεργοποίηση του εξαεριστήρα του μπάνιου μπορεί να μειώσει την έκθεση στο D5 κατά πάνω από 90%», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζίνγκλιν Τζανγκ.

Ωστόσο, αυτό αυξάνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η αθροιστική εκπομπή D5 από τον εσωτερικό προς τον εξωτερικό χώρο ήταν υψηλότερη σε μία ώρα από ό,τι σε τρεις ώρες χωρίς τη χρήση του ανεμιστήρα.

«Με βάση έρευνες σχετικά με τις συνήθειες χρήσης των προϊόντων περιποίησης μαλλιών και υποθέτοντας ότι το 10% των προϊόντων αυτών βασίζονται στη σιλοξάνη, η συνολική εκπομπή D5 από εσωτερικό σε εξωτερικό χώρο θα μπορούσε να φτάσει τους 0,4 έως 6 τόνους ετησίως στις ΗΠΑ», έγραψαν οι συγγραφείς.

«Η καλύτερη λύση είναι να μην χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα», συνιστά η Γιούνγκ, τονίζοντας πως οι επιπτώσεις στους ανθρώπους και τον πλανήτη θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω και να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα.

ΠΗΓΗ: Science Alert

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...