Τη δημιουργία αρχείου για τον εντοπισμό περιουσιών των Ρώσων ολιγαρχών ζητούν διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγοι

Επιφανείς οικονομολόγοι καλούν, σε επιστολή τους που δημοσιεύεται σήμερα στην βρετανική εφημερίδα The Guardian, τους ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) για την δημιουργία παγκόσμιου αρχείου περιουσιακών στοιχείων για να εντοπισθούν οι κρυμμένες περιουσίες των ρώσων ολιγαρχών.

«Η περίπτωση των ρώσων ολιγαρχών είναι αποκαλυπτική σε ό,τι αφορά την απόκρυψη περιουσιών εντός σκοτεινών δομών», αναφέρουν στην επιστολή τους οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Γάλλος Τομά Πικετί και ο Αμερικανός Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Κατέχουν «τουλάχιστον 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια πλούτου στο εξωτερικό», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται επίσης από τον Γάλλο Γκαμπριέλ Ζουκμάν και όλα τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Μεταρρύθμιση της Διεθνούς Φορολογίας των Εταιρειών (ICRICT).

Αυτές οι περιουσίες κρύβονται συχνά σε υπεράκτιες εταιρείες οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι δύσκολο να εντοπισθούν, προειδοποιούν προσθέτοντας ότι «σε αυτό ακριβώς τον τοίχο της αδιαφάνειας προσκρούουν σήμερα οι προσπάθειες των χωρών για την επιβολή κυρώσεων».

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις στόχευσαν τις μεγάλες περιουσίες Ρώσων, ανάμεσά τους ο ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς ή ο επικεφαλής της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν.

Σε ένα περαιτέρω βήμα, η ICRICT καλεί για την κατάρτιση παγκόσμιου αρχείου περιουσιακών στοιχείων, επιτρέποντας την σύνδεση όλων των τύπων περιουσιακών στοιχείων, εταιρειών και άλλων νομικών προσώπων, όχι με τον κατά τον νόμο ιδιοκτήτη τους, που συχνά δεν αποτελεί παρά βιτρίνα, αλλά με το πρόσωπο που είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *