Τι πραγματικά συμβαίνει με το Αλ Σιφα στην Γάζα ; – FANTOMAS.GR

Η επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, είναι σε εξέλιξη.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε  ότι οι δυνάμεις του εντόπισαν όπλα και άλλες υποδομές της Χαμάς στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στο Associated Press, στο BBC και στο Al Jazeera, τανκς και δεκάδες στρατιώτες, που συμμετέχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως τη χαρακτήρισε το Ισραήλ, εισέβαλαν στους χώρους του νοσοκομειακού συγκροτήματος.

Γιατροί και άλλοι αξιωματούχοι της Γάζας που βρίσκονταν στους χώρους του Αλ Σίφα τη στιγμή που ξεκίνησε η επιδρομή έκαναν λόγο για «πανικόβλητους» ασθενείς, καθώς ακούγονταν εκρήξεις και πυροβολισμοί, ακόμα και εντός του συγκροτήματος, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς.

«Οι κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν στα κτίρια», ανέφερε ο διευθυντής των νοσοκομείων στη Γάζα, Μοχάμεντ Ζακούτ στο ΑΡ. Οι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, είναι τρομοκρατημένοι, πρόσθεσε ο ίδιος. «Ουρλιάζουν. Πρόκειται για πολύ τρομακτική κατάσταση … Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο για τους ασθενείς πέρα από το να προσευχηθούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση να σταλεί στρατός στο Αλ Σίφα σηματοδοτεί κλιμάκωση της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και ενδέχεται να ενισχύσει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, στις οποίες η ισραηλινή κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί.

Σύμφωνα με αναφορές στο BBC και στο Al Jazeera, Ισραηλινοί στρατιώτες κάλεσαν από τα μεγάφωνα όλους τους άνδρες ηλικίας 16 έως 40 ετών να εγκαταλείψουν τα κτίρια του νοσοκομείου, εκτός από το χειρουργικό τμήμα και το τμήμα επειγόντων περιστατικών και να συγκεντρωθούν στον προαύλιο χώρο.

Περίπου 30 άτομα που εξήλθαν φέρονται να αναγκάστηκαν να βγάλουν τα ρούχα τους και να είναι με δεμένα τα μάτια περικυκλωμένοι από τανκς.

Οι στρατιώτες φέρονται να πυροβόλησαν στον αέρα για να αναγκάσουν όσους παρέμεναν μέσα να βγουν.

Επιπλέον, έχουν εγκαταστήσει συσκευή σάρωσης και ανίχνευσης και ζητούν από τους άνδρες να περνούν μέσα από αυτήν.

Σύμφωνα με αναφορές στα δύο ειδησεογραφικά δίκτυα, οι ισραηλινοί στρατιώτες διεξάγουν έρευνες από θάλαμο σε θάλαμο, σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου.

Φέρονται να ανακρίνουν γιατρούς, υγειονομικό προσωπικό, ασθενείς και εκτοπισμένους που έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για «πλήρη έλεγχο» από τον ισραηλινό στρατό. «Κανείς δεν έχει κάνει τίποτα. Δεν έχουμε κανενός είδους αντίσταση μέσα στο νοσοκομείο», σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το Al Jazeera.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, επίσης σύμφωνα με το Al Jazeera, φέρονται να έχουν ανατινάξει αποθήκη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στο νοσοκομείο.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Ανάντομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε ότι έχει χάσει την επαφή με το υγειονομικό προσωπικό στο Αλ Σίφα, αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν την επιχείρηση στις εγκαταστάσεις του.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εξήγησαν ότι πραγματοποιούν την «ειδική επιχείρηση», επειδή η Χαμάς διατηρεί κέντρο διοίκησης κάτω από το Αλ Σίφα και χρησιμοποιεί συνδεδεμένες με το νοσοκομείο σήραγγες, ως κρησφύγετα, όπου κρατά ομήρους. Κάτι που ο γιατρός Αχμέντ Ελ Μοκχαλλαλατί, ο οποίος βρίσκεται στο Αλ Σίφα διέψευσε, μιλώντας στο Reuters.

Υπό την κάλυψη σφοδρών πυροβολισμών και βλημάτων αρμάτων μάχης, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στα κύρια κτίρια του Αλ Σίφα, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, στο τμήμα εξειδικευμένων χειρουργείων και στο μαιευτήριο.

Περιγράφοντας τις πρώτες στιγμές της ισραηλινής επιχείρησης, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν πως «πριν από την είσοδό τους, τα στρατεύματα εντόπισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυρήνες τρομοκρατών και ξεκίνησε συμπλοκή κατά την οποία σκοτώθηκαν τρομοκράτες».

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι «τουλάχιστον πέντε ένοπλοι της Χαμάς σκοτώθηκαν από τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών έξω από το νοσοκομείο».

Παρέθεσαν παράλληλα τις ανακοινώσεις των ισραηλινών δυνάμεων που ισχυρίζονται ότι «δεν υπήρξαν “τριβές” μεταξύ στρατευμάτων και ασθενών και ιατρικού προσωπικού».

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι κρατούνται όμηροι επί του παρόντος» στην τοποθεσία, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης ότι έστειλαν «ιατρικές ομάδες και αραβόφωνους στρατιώτες», καθώς και ιατρικό εξοπλισμό, θερμοκυτίδες και παιδικές τροφές, στο νοσοκομείο.

Από την πλευρά του, ο γιατρός Ελ Μοκχαλαλατί, περιγράφοντας τις πρώτες στιγμές της επιχείρησης στο Reuters, ανέφερε ότι λόγω των ισραηλινών πυρών, το ιατρικό προσωπικό απομακρύνθηκε από τα παράθυρα για την ασφάλειά του.

«Βομβαρδισμός. Πυροβολισμοί γύρω και μέσα στο νοσοκομείο. Είναι πραγματικά φρικτό, μπορείτε να αισθανθείτε ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο νοσοκομείο. Και μετά συνειδητοποιήσαμε ότι τα τανκς κινούνταν γύρω από το κτίριο», δήλωσε.

«Μόλις στάθμευσαν μπροστά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Ολα τα είδη των όπλων χρησιμοποιήθηκαν γύρω από το νοσοκομείο. Στόχευσαν απευθείας το νοσοκομείο. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε κοντά στα παράθυρα», ανέφερε ο ίδιος.

Ο ισραηλινός στρατός είχε προαναγγείλει ότι επίκειται η επιδρομή. Είχε ανακοινώσει ότι «διεξάγει στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας εναντίον της Χαμάς σε συγκεκριμένη περιοχή του νοσοκομείου Αλ Σίφα».

«Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού επιχειρούν αυτή τη στιγμή με στοχευμένο τρόπο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι, το πρωί της Τετάρτης.

Νωρίτερα τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας είχε αναφέρει πως ειδοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε έφοδο στο νοσοκομείο, που βρέθηκε στο επίκεντρο των εχθροπραξιών με μαχητές της Χαμάς τις προηγούμενες ημέρες.

Παράλληλα, με ανάρτηση στο X, αξιωματούχος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων προειδοποίησε ότι η «νοσηρή εκμετάλλευση του πληθυσμού της Γάζας πρέπει να σταματήσει».

Το νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα μπορεί να είναι η «καρδιά που χτυπάει» της Χαμάς, δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

«Ο στόχος μας είναι να αναζητήσουμε τη Χαμάς όπου και αν κρύβεται και το νοσοκομειακό συγκρότημα αποτελεί κεντρικό κόμβο των επιχειρήσεών της, ίσως ακόμη και την καρδιά της που χτυπάει και ίσως ακόμη και το κέντρο βάρους της», ανέφερε σε συνέντευξή του λίγο μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο.

«Προσπαθήσαμε να εκκενώσουμε το νοσοκομείο, αγοράσαμε καύσιμα για τις βασικές υπηρεσίες, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να φέρουμε κινητές θερμοκοιτίδες για να προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάποια από αυτά τα μωρά έξω… γιατί ο λαός της Γάζας δεν είναι εχθρός μας, η Χαμάς είναι», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού πως διεξάγει «επιχείρηση ακριβείας» στο νοσοκομείο επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη διεξαγωγή αεροπορικών πληγμάτων εναντίον οποιουδήποτε νοσοκομείου. Πρόσθεσε ακόμη πως δεν θέλουν να δουν να εκτυλίσσονται μάχες μέσα σε οποιοδήποτε νοσοκομείο.

«Δεν υποστηρίζουμε το να χτυπηθεί νοσοκομείο από τον αέρα και δεν θέλουμε να δούμε (να διεξάγεται) μάχη μέσα σε νοσοκομείο όπου αθώοι άνθρωποι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι άνθρωποι, που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη, θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών», είπε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Μολονότι τόνισε πως «δεν θα σχολιάσουμε λεπτομερώς ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ότι «όπως έχουμε πει ήδη, τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται», επαναλαμβάνοντας φράση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προ ημερών.

Η υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μάι αλ Κάιλα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε «νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών» με τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης μέσα στο νοσοκομείο.

«Θεωρούμε τις δυνάμεις κατοχής πλήρως υπεύθυνες για τις ζωές του ιατρικού προσωπικού, των ασθενών και των εκτοπισμένων στο Αλ-Σίφα», ανέφερε την Τετάρτη σε δήλωσή της που δημοσιεύτηκε από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κυβερνά τα τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης που δεν βρίσκονται υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο και κυριαρχείται από τη Φατάχ, αντίπαλο δέος της Χαμάς.

Το υπουργείο Υγείας της αλ-Κάιλα είναι ξεχωριστό από το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε το Ισραήλ για τη στρατιωτική του δράση εντός του νοσοκομείου.

Η Ιορδανία χαρακτήρισε την επιχείρηση ως «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως των συμβάσεων της Γενεύης του 1949 σχετικά με την προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου, καθιστώντας το Ισραήλ υπεύθυνο για την ασφάλεια των αμάχων και του ιατρικού προσωπικού που εργάζεται στο νοσοκομείο».

«Προτρέπω την κυβέρνηση του Ισραήλ να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό την Τρίτη, πριν από την επιδρομή. «Ο κόσμος είναι μάρτυρας αυτής της δολοφονίας γυναικών, παιδιών, μωρών. Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Είπε επίσης ότι η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες και να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, επέκρινε τις ενέργειες του Ισραήλ, δηλώνοντας «σοκαρισμένος».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Είμαι συγκλονισμένος από τις αναφορές για τις στρατιωτικές επιδρομές στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα. Η προστασία των νεογέννητων, των ασθενών, του ιατρικού προσωπικού και όλων των πολιτών πρέπει να υπερισχύει όλων των άλλων ανησυχιών. Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης», τόνισε.

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...