ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – FANTOMAS.GR

 

 

Του Βασίλη Ταλαμαγκα

 

Η πρόσφατη πολιτική μας ιστορία,    η αναφερόμενη στο εσωτερικό των  Ελληνικών κομμάτων , είναι γεμάτη από ανατροπές  .  Στα δυο μεγαλύτερα κόμματα της μεταπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) άλλοι ξεκίνησαν για πρόεδροι των κομμάτων και άλλοι τελικά εκλέχτηκαν στις εσωκομματικές εκλογές .

Το πρόσφατο 2021 στις εκλογές του  ΠΑΣΟΚ , τα γκάλοπ έδιναν μεγάλο φαβορί για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον Ανδρέα Λοβέρδο, έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη, που εξελέγη και  του Γιώργου Παπανδρέου, που πέρασε στον δεύτερο γύρο, επικρατώντας του  Παύλου Χρηστίδη, του Παύλου Γερουλάνου και  του Χάρη Καστανίδη.

Το 2009 στις εκλογές για αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας όλα έδειχναν Ντόρα Μπακογιάννη  και  η κάλπη έβγαλε  τον Αντώνη Σαμαρά.  με 50,06%, ενώ στην κάλπη κατέγραψαν 39,72% η Ντόρα Μπακογιάννη και 10,22% ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά για την ασαφή  εικόνα που παρουσιάζουν στο εσωτερικό τους τα  Ελληνικά κόμματα .

Αν και  κατά το παρελθόν,  οι δημοσκοπήσεις έχουν δεχτεί κριτική για την μεθοδολογία τους , στην προκειμένη περίπτωση στο εσωτερικό ενός ιδιόμορφου,  πολιτικά,  κόμματος,  όπως είναι  ο ΣΥΡΙΖΑ,  μεγιστοποιείται η ασάφεια.  ως προς το τελικό αποτέλεσμα .

Η παράσταση νίκης για τις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές δείχνει την Έφη Αχτσιογλου .

Μπορεί όμως με ασφάλεια μια δημοσκοπικη εταιρεία να εντοπίσει εκείνο το εξειδικευμένο  εκλογικό σώμα που θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο ενός κόμματος ;

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ένα εξαιρετικά συρρικνωμένο εκλογικό σώμα με ιδιαίτερα αντισυστημικα χαρακτηριστικά .

Κορυφαίος δημοσκόπος με αφορμή τα τεκταινόμενα  στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακούστηκε να σχολιάζει,  ότι η κοινωνία έχει διαμορφώσει άποψη για πρόσωπα,  υποψηφίους προέδρους .

Δεν ψηφίζει όμως η κοινωνία , αλλά ένα εξειδικευμένο εκλογικό σώμα στελεχών .

Η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές , είναι αποτρεπτική για την δημιουργία ενός κλίματος ανάτασης στο εσωτερικό του συγκεκριμένου κόμματος .

Στην καλύτερη περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρηθούν οι διάφοροι μηχανισμοί .

Και οι κομματικοί μηχανισμοί ήταν για όλα τα κόμματα διαχρονικά πολύ μακριά από την ίδια την κοινωνία …..

 

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *