Το «κίνημα της πετσέτας» έφτασε στην Κρήτη και την Αχαΐα – FANTOMAS.GR

Πολύ μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το «κίνημα της πετσέτας», με όλο και περισσότερους πολίτες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις αυθαίρετες κατασκευές στις παραλίες.

Μετά από τις κινητοποιήσεις πολιτών σε νησιά όπως την Ρόδο, την Πάρο και την Νάξο, σειρά παίρνουν τα Χανιά, όπου οι κάτοικοι που εδώ και έναν χρόνο δραστηριοποιούνται για την προστασία της παραλίας Φαλάσαρνα.

Σε πρόσφατη δημόσια καταγγελία της η Πρωτοβουλία #save_falasarna απευθύνει 10 καίρια ερωτήματα προς κάθε αρμόδια ελεγκτική αρχή, καταγγέλλοντας όσα συμβαίνουν στη συγκεκριμένη παραλία.

Η ανακοίνωση με τα δέκα ερωτήματα:

Το τελευταίο διάστημα έχει ανακινηθεί πανελλαδικά το πρόβλημα με την υπερτουριστικοποίηση και πιο ειδικά όσον αφορά τις συνέπειες που αυτή έχει στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών της χώρας.

Από την Αττική, τη Μύκονο και τη Ρόδο έως τα κινήματα πολιτών στην Πάρο και τη Λευκάδα, έχει γίνει σαφές ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και μόνο η αντίσταση των πολιτών μπορεί να τη σταματήσει.

Όσον μας αφορά ως κίνηση έχουμε αναδείξει τις προσπάθειες συγκεκριμένου επιχειρηματία να ιδιωτικοποιήσει και ιδιοποιηθεί την παραλία παχιά άμμος (μεγάλη παραλία) στη Φαλάσαρνα, μέσω ενός φαραωνικού τουριστικού χωριού που θα γεμίσει με κτίσματα ακόμα και το κάτω μέρος της παραλίας!!! Μια παραλία που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

Είναι ο ίδιος επιχειρηματίας που διαλαλεί την περιβαλλοντική ευαισθησία του και τη συμμόρφωσή του στους νόμους, ενώ σε ενεστώτα χρόνο πρωταγωνιστεί σε ένα όργιο περιβαλλοντικών και νομικών παραβάσεων. Και είναι ο ίδιος επιχειρηματίας που ακόμα και τώρα κάνει αιτήσεις να στήσει «καντίνες» σε όλο το μήκος της παραλίας, έτσι ώστε, εκμεταλλευόμενος τον απαράδεκτο νόμο που έχει κάνει τις ακτές μας μια απέραντη επιχείρηση καθώς δίνει προτεραιότητα για τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων σε όποιον έχει όμορη επιχείρηση, έτσι ώστε να «κλείσει» και καταλάβει όλη τη μεγάλη παραλία.

Γι’ αυτό λοιπόν απευθύνουμε 10 ερωτήματα, σε κάθε κρατική υπηρεσία, που απ’ ό,τι φαίνεται έχουν μεγάλη δυσκολία να επιβάλουν τον νόμο, στις λίγες περιπτώσεις που αυτός προστατεύει το δημόσιο συμφέρον…

Πρόσφατα έγινε έλεγχος της αστυνομίας σε όλο τον κόλπο της Φαλασάρνας και έγιναν 13 συλλήψεις επιχειρηματιών (εμείς μάθαμε για εργαζόμενους-αυτοφωράκηδες), γιατί δεν είχαν άδεια για τα ομπρελοκαθίσματα που νοίκιαζαν. Μετά τι έγινε; Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν άλλες συνέπειες; Ξηλώθηκαν τα ομπρελοκαθίσματα; Μπήκαν πρόστιμα;

Η πρόσκληση του Δήμου Κισσάμου, προς τις επιχειρήσεις, για απλή παραχώρηση αιγιαλού έγινε στις 11 Απριλίου και η προθεσμία έληγε στις 23 Ιουνίου. Η παρέμβαση της αστυνομίας έγινε έναν μήνα μετά και διαπιστώθηκε ότι κανείς δεν είχε άδεια, ενώ τα περισσότερα ομπρελοκαθίσματα έχουν μπει από τον Μάιο. Το πρώτο ερώτημα είναι αν είχαν κάνει όλοι αίτηση στον Δήμο έως 23 Ιουνίου ή αν εκμεταλλεύτηκαν το παραθυράκι που τους δίνει ο νόμος, να κάνουν αίτηση μέσω κτηματικής υπηρεσίας από την 1η Ιουλίου και μετά.

Το δεύτερο ερώτημα είναι μπορεί κάποιος πολίτης να ανοίξει π.χ. μια καντίνα π.χ. στην πλατεία της Σπλάντζιας και να βάλει τραπέζια χωρίς άδεια; Μπορεί στο παλιό λιμάνι των Χανίων να βάλει τραπέζια μια επιχείρηση χωρίς άδεια; Αν όχι, γιατί μπορεί στην παραλία; Τα τυχόν «λάθη» της ελληνικής γραφειοκρατίας είναι λάθη ή είναι τρόπος κακοποίησης-ιδιωτικοποίησης των ελληνικών ακτών;

Ακόμα κι αν είχαν άδεια, η σύμβαση παραχώρησης ορίζει συγκεκριμένο χώρο (συνήθως 500 τ.μ.) εκ των οποίων επειδή είναι περιοχή Natura, μπορεί να καταληφθεί με ομπρελοκαθίσματα το 30%, δηλαδή κάπου 170 τ.μ. Η παρακάτω φωτογραφία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Έγγραφο του ΟΦΥΠΕΚΑ αναφέρει για κατάληψη χώρου άνω των 5 στρεμμάτων και είναι σαφές ότι έχει καταληφθεί άνω του 80% – και όχι το 30% που λέει η νομοθεσία.

Οι συμβάσεις ορίζουν κι άλλα πράγματα, όπως ότι μεταξύ θάλασσας και ομπρελοκαθισμάτων πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος 5 μ. Στο βόρειο τμήμα της παραλίας η απόσταση αυτή δεν τηρείται.

Οι συμβάσεις επίσης ορίζουν ότι δεν επιτρέπονται οι μόνιμες κατασκευές, τα πάρτι, η ένταση μουσικής άνω των 50 ντεσιμπέλ κ.ο.κ. Σε όλα αυτά υπάρχουν παρανομίες. Και το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι ότι οι συμβάσεις αναφέρουν ότι αν διαπιστωθεί παρανομία, λύεται αυτόματα η σύμβαση!

Στο κεντρικό τμήμα της παραλίας δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ. Δεν θα αναφερθούμε στο ποιοι έχουν άδεια και ποιοι όχι, καθώς 25 Ιουλίου έγινε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αλλά τα jet ski είναι εκεί από τον Μάιο. Να πούμε απλά ότι ο νόμος λέει ότι κάθε τέτοια επιχείρηση μπορεί να έχει έως 3 jet ski και η συγκεκριμένη έχει 11! Είναι η ίδια με τις τετράτροχες γουρούνες που οργώνουν τις αμμοθίνες και η ίδια που θα εφαρμόσει αυστηρό περιβαλλοντικό πλαίσιο όταν φτιάξουν το τουριστικό χωριό! Αν όλα αυτά σας φαίνονται κωμικοτραγικά, δοκιμάστε να πάρετε το λιμεναρχείο τηλέφωνο για να αναφέρετε το γεγονός. Ως εκ θαύματος δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα!

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το «κίνημα της πετσέτας» που ξεκίνησε από την Πάρο αλλά εξαπλώνεται και σε άλλα ελληνικά νησιά. Ξεκίνησαν οι σαρωτικοί έλεγχοι με κυβερνητική παρέμβαση, για την παράνομη κατάληψη παραλιών από επιχειρήσεις και ήδη έχουν κλείσει τρεις επιχειρήσεις, στη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου. «Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Η κ. Ελένη Ανδριανοπούλου μέλος κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, είπε ότι στη Νάξο υπάρχουν δύο θέματα, το ένα είναι το κοινό φαινόμενο που παρακολουθούμε και σε άλλα νησιά με τις ομπρελοξαπλώστρες να έχουν εξαπλωθεί και να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, στο 80-90%. Το δεύτερο, όπως ανέφερε είναι ότι πληθαίνουν οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου, πέργκολες, εξέδρες κλπ. Η κ. Ανδριανοπούλου υπογράμμισε ότι δυστυχώς η καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις με αποκορύφωμα τον εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα. «Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια από την παραλία της Πλάκας».

Η κ. Αδριανοπούλου τόνισε ακόμα ότι οι μαζικές καταγγελίες κατοίκων έγιναν και πέρυσι αλλά φέτος οι κάτοικοι είναι συσπειρωμένοι και οργανωμένοι.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *