Το κινεζικό παζλ του κορωνοϊού – FANTOMAS.GR

Η μπερδεμένη απάντηση των αξιωματούχων στην Κίνα έναντι των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει προκαλέσει διαδηλώσεις επί συνεχόμενες ημέρες, στις οποίες συμμετέχουν πάμπολλοι άνθρωποι ανεξαρτήτως τάξεως και τόπου κατοικίας τους. Η κυβέρνηση, έχοντας σπαταλήσει δύο χρόνια συγχαίροντας πολύ πρόωρα τον εαυτό της για την ανάσχεση της πανδημίας, δείχνει απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις αλληλένδετες οικονομικές, υγειονομικές και πολιτικές κρίσεις που προκύπτουν από την υπερβολική αυτοπεποίθησή της. Οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν η πιο κρίσιμη δοκιμασία της διακυβέρνησης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Αν και είναι δύσκολο να καταμετρηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων, μέχρι στιγμής τα πλήθη φαίνεται να είναι μικρότερα σε μέγεθος από το 1989, όταν η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τανκς για να συντρίψει ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας δυσαρεστημένων φοιτητών και εργατών σε εργοστάσια, που είχαν εξοργιστεί από τη διαφθορά της κρατικής μηχανής, τους στάσιμους μισθούς και τον πληθωρισμό στο 18%. Κάποιοι φωνάζουν για την παραίτηση του Σι. Ή μπορεί απλώς να είναι περισσότερο διασπαρμένοι οι διαδηλωτές σήμερα. Η αναταραχή είναι ευρέως εξαπλωμένη σε όλη τη χώρα, με τους ανθρώπους να ξεχύνονται στους δρόμους απογοητευμένοι από τους σκληρούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι οποίοι έλεγχοι συνθλίβουν χωρίς τέλος τις ζωές τους και τις επιχειρήσεις τους.

Οπως και το 1989, τα ζητήματα είναι οικονομικά, πολιτικά και εθνικής εμβέλειας. Για άλλη μία φορά οι μαθητές της μεσαίας τάξης και οι εργάτες, όπως αυτοί στις γραμμές συναρμολόγησης της Foxconn, προμηθεύτριας της Apple, βρήκαν κοινό σκοπό. Και το Διαδίκτυο διευκολύνει τον συντονισμό των διαδηλωτών, αυτό ακριβώς που οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας σπατάλησαν δεκαετίες προσπαθώντας να αποτρέψουν. Η αστάθεια θα επισπεύσει την αλλαγή κλίματος και θα ανατρέψει την εκκολαπτόμενη αισιοδοξία των επενδυτών. Οι χρηματιστές επέστρεψαν σε μετοχές κινεζικών ομίλων μόλις στις αρχές Νοεμβρίου, αφού το Πεκίνο τελικά δήλωσε ότι θα ξεκινούσε επιλεκτικά να χαλαρώνει την προσέγγιση της πολιτικής-σήματος κατατεθέντος του Σι Τζινπίνγκ περί μηδενικής ανοχής στον ιό. Αυτό ήταν άκαιρο. Καθώς ο δείκτης Hang Seng China Enterprises ενισχύθηκε κατά 27% σε 11 ημέρες συναλλαγών, νέες μεταδοτικές παραλλαγές του ιού εξαπλώνονταν. Τα νέα κρούσματα έφτασαν τις 40.000 την Κυριακή. Η συνθήκη αντιστράφηκε και οι πόλεις από όρους χαλάρωσης επανήλθαν σε επιτεινόμενο εγκλεισμό. Ωστόσο, επειδή πολλοί ηλικιωμένοι έχουν αρνηθεί τον εμβολιασμό, το να αφεθεί η ασθένεια να καλπάζει, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προκαλούσε αύξηση των θανάτων. Οταν η πόλη Σιζιαζουάνγκ προσπάθησε να διευκολύνει τη διεξαγωγή ελέγχου για τον ιό, για παράδειγμα, πολλοί κάτοικοι στριμώχνονταν στα διαμερίσματά τους αντί να πάνε για ψώνια.

Μια τέτοια συμπεριφορά υπονομεύει τα επιχειρήματα ότι η εγκατάλειψη της πολιτικής του Σι για μηδενική ανοχή θα τονώσει αμέσως την οικονομική δραστηριότητα. Ο κίνδυνος υψηλών ποσοστών θνησιμότητας και η ακόμη ταραχώδης κατάσταση των δημόσιων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στις φτωχότερες περιοχές καθιστούν δύσκολο για την κυβέρνηση να αποστεί από τους περιορισμούς.

Οσο μεγαλύτερο γίνεται το κύμα δυσαρέσκειας, τόσο περισσότερο οι σκληροπυρηνικοί μπορούν να επιχειρηματολογούν για μια βίαιη καταστολή και επαναφορά άκαμπτης καραντίνας. Ορισμένοι απολογητές του Πεκίνου υποστηρίζουν ότι η καταστολή της Τιενανμέν επέτρεψε να αναδυθεί η επακόλουθη εποχή της δημιουργίας πλούτου. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε σχεδόν κατά 2/3 το 1989 στο 4% και παρέμεινε εκεί τον επόμενο χρόνο. Το 2022, με τα ακίνητα να καταρρέουν, τις λιανικές δαπάνες να είναι χλιαρές και τις εξαγωγές μειωμένες, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω συρρίκνωση.

 

ΠΙΤ ΣΟΥΙΝΙ / REUTERS BREAKINGVIEWS

ΠΗΓΗ

https://www.kathimerini.gr/economy/562160080/to-kineziko-pazl-toy-koronoioy/

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *