Το κινεζικό ρόβερ Zhurong ανακάλυψε ίχνη αρχαίου ωκεανού στον Άρη

Το διαστημικό σκάφος Tianwen-1 και το ρόβερ Zhurong του Άρη της Κίνας ανακάλυψαν ίχνη ενός αρχαίου ωκεανού στον Άρη – ενδείξεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υπόθεση ότι ο πλανήτης είχε ένα πλούσιο, υδάτινο παρελθόν.

Όπως μεταδίδει το κρατικό κανάλι ειδήσεων CGTN της Κίνας, το ρόβερ Zhurong και το διαστημικό σκάφος Tianwen-1 που το συνοδεύει, συνέλεξαν δεδομένα από την αχανή πεδιάδα Utopia Planitia του Άρη, τα οποία υποδηλώνουν ότι κάποτε υπήρχε νερό στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Κίνας δήλωσαν ότι βρήκαν ένυδρα ορυκτά στο εδαφικό στρώμα του Άρη.

 

Ενώ σήμερα δεν υπάρχει νερό στην επιφάνεια του Άρη, τα πρόσφατα στοιχεία που έχουν βρεθεί, δείχνουν ότι μπορεί να υπήρχε εκεί περισσότερο καιρό απ’ ό,τι νομίζαμε. Τον τελευταίο χρόνο, το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA βρήκε στοιχεία ότι το νερό έρεε πολύ πιο πρόσφατα στον Κόκκινο Πλανήτη – ίσως πριν από δύο ή 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια, σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις που τοποθετούσαν πριν από περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι μελλοντικές αποστολές θα συνεχίσουν να διεξάγουν έρευνες και να συλλέγουν επιστημονικά δεδομένα, δήλωσε η Εθνική Διοίκηση Διαστήματος της Κίνας (CNSA).

Το διαστημικό σκάφος Tianwen-1 εκτοξεύτηκε στις 23 Ιουλίου 2020. Στις 15 Μαΐου 2021, προσγειώθηκε στην αρειανή πεδιάδα Utopia Planitia, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η Κίνα προσεδαφίζει ένα σκάφος στον Κόκκινο Πλανήτη.

ΠΗΓΗ: Futurism

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.