Το ΥΠΕΞ απαντά στον τουρκικό αναθεωρητισμό με 16 χάρτες – FANTOMAS.GR

Απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό δίνει το υπουργείο Εξωτερικών, δημοσιεύοντας 16 χάρτες που απεικονίζουν «με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο» τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις. Τους χάρτες αυτούς είχε αποκαλύψει πρώτα η «Κ», ενώ έχουν ήδη διανεμηθεί από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας αυτούς τους χάρτες σε όλες τις πρεσβείες και μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, οι χάρτες αυτοί εκθέτουν για ακόμη μια φορά την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», οι χάρτες με τις τουρκικές αξιώσεις συνοδεύονται και από εμπιστευτική επιστολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος περιγράφει το χρονικό των αναθεωρητικών διεκδικήσεων της Άγκυρας.

Ο κ. Δεμίρης ζητεί από τους Ελληνες διπλωμάτες να εστιάσουν στο γεγονός ότι οι χάρτες (που εκπονήθηκαν από τη διεύθυνση Α4 Τουρκίας του υπουργείου Εξωτερικών και την Υδρογραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού) συνιστούν από μόνοι τους ξεκάθαρο επιχείρημα για την τουρκική επιθετικότητα έναντι οποιουδήποτε αντικειμενικού παρατηρητή.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΕΔΩ

https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/561902542/to-ypex-ekthetei-ton-toyrkiko-anatheoritismo-me-16-chartes/

 

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.