ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ… Η ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΑΙ Η ΜΑΦΙΑ – FANTOMAS.GR

 

 

Του Βασίλη Ταλαμαγκα

Η Υπερδνειστερία είναι κράτος στην Ανατολική Ευρώπη. Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι ανεξάρτητο (de facto) από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του υποβοηθούμενο από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές, καθώς και τη 14η Σοβιετική Στρατιά, νίκησε τις Μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας. Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης». Η αυτοδιάθεσή της είναι διαφιλονικούμενη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Υπερδνειστερία συνεχίζει να ισχυρίζεται ανεξαρτησία και διατηρεί κυριαρχία στην περιοχή της. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006, οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει.
Η Υπερδνειστερία, η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία και το Αρτσάχ είναι μετασοβιετικές ζώνες «παγωμένων συγκρούσεων». Αυτά τα τέσσερα εν μέρει αναγνωρισμένα κράτη διατηρούν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους και αποτελούν την Κοινότητα για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα των Εθνών. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, η κυβέρνηση της Υπερδνειστερίας ζήτησε το καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ και διαμαρτυρήθηκε για την επιθετικότητα της Μολδαβίας.

Όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ θεωρούν την Υπερδνειστερία νομικό μέρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Μόνο τα μερικώς αναγνωρισμένα κράτη της Νότιας Οσσετίας, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της Αμπχαζίας αναγνώρισαν την Υπερδνειστερία ως κυρίαρχη οντότητα μετά την κήρυξή της ανεξαρτησίας από τη Μολδαβία το 1990, με την Τιράσπολ ως δηλωμένη της πρωτεύουσα.

Το 2009 ο πληθυσμός της Υπερδνειστερίας ήταν περίπου 560.000 άτομα.
Οι μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες το 2015 ήταν οι Ρώσοι, οι οποίοι αριθμούσαν 161.300 άτομα (34%), οι Μολδαβοί, οι οποίοι αριθμούσαν 156.600 άτομα (33%) και οι Ουκρανοί, οι οποίοι αποτελούσαν 126.700 άτομα (26.7%).

Η Υπερδνειστερία έχει μια μικτή οικονομία. Μετά από μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης μεγάλης κλίμακας στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι περισσότερες Υπερδνειστεριακές εταιρείες είναι πλέον ιδιωτικές. Η οικονομία βασίζεται σε ένα μείγμα βαριάς βιομηχανίας (παραγωγή χάλυβα), παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και παραγωγής (κλωστοϋφαντουργία), τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής.
Η Υπερδνειστερία έχει τη δική της κεντρική τράπεζα, την Ρεπουμπλικανική Τράπεζα, η οποία εκδίδει το νόμισμα της , το ρούβλι της Υπερδνειστερίας. Η οικονομία της Υπερδνειστερίας περιγράφεται συχνά ως εξαρτώμενη από το λαθρεμπόριο και το λαθρεμπόριο όπλων, ενώ ορισμένοι αναφέρουν ότι είναι κράτος μαφίας.
Οι καταγραφές ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Υπερδνειστερίας έχει επικριθεί από διάφορες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Η αναφορά Ελευθερία στον Κόσμο του 2007, που δημοσιεύθηκε από το έγκυρο αμερικανικό Freedom House, χαρακτήρισε την Υπερδνειστερία ως “μη ελεύθερη” περιοχή, με εξίσου άσχημη κατάσταση τόσο στα πολιτικά δικαιώματα όσο και στις πολιτικές ελευθερίες.
Η ανοχή των μεγάλων δυνάμεων , κυρίως της Ρωσίας , έχουν επιτρέψει στην Υπερδνειστερια να λειτουργεί ως το « συκώτι» της παρανομίας και του λαθρεμπορίου, απορροφώντας όλες τις μαφιόζικες τοξίνες . Μπορεί όμως να συνεχιστεί μια τέτοια κατάσταση στην Ευρωπαϊκή ήπειρο ?
Ο πόλεμος της Ουκρανίας μάλλον άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για γενικό ξεκαθάρισμα παντού ….

 

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.