Φυλακή και τσουχτερά πρόστιμα και για εμπρηστές εξ αμελείας – FANTOMAS.GR

Στη φυλακή θα οδηγούνται όσοι συλλαμβάνονται για εμπρησμό έστω και από αμέλεια – είναι οι περισσότεροι σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα – όπως εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Φλωρίδης στο εξής θα σταματήσει η γενικευμένη ατιμωρησία που πλήττει βάναυσα το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών, καθώς δεν πηγαίνει κανένας στη φυλακή από όσους συλλαμβάνονται για εγκληματικές αμέλειες που οδηγούν σε καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει μεταβολή στην ποινική νομοθεσία, ώστε εκτός από τους εμπρηστές από πρόθεση που ήδη τιμωρούνται αυστηρά, και οι εξ αμελείας να μπαίνουν φυλακή, όταν θα καταδικάζονται από συγκεκριμένες ποινές και πάνω.

Αναλυτικά η δήλωση Φλωρίδη:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε μια διαδικασία αναθεώρησης των θεμελιωδών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα με βάση τις οποίες θα επιδιώξουμε όλο αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία να υποχωρήσει σαφέστατα. Και τι εννοώ; Οι ποινές οι οποίες θα επιβάλλονται θα πρέπει να εκτίονται. Με απλά λόγια, όπως είπα και στις προγραμματικές μου δηλώσεις στη Βουλή, όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί δυο και τρεις φορές διότι το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στη φυλακή θα είναι παρά πολύ σοβαρό. Με την έννοια αυτή θα αντιμετωπιστούν και τα εγκλήματα που αφορούν στους εμπρησμούς, είτε εξ αμελείας τελούμενα, είτε από πρόθεση. Τα από πρόθεση τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού ήδη τιμωρούνται με πολύ βαριές ποινές. Η θεμελιώδης αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα θα είναι ότι και τα εξ αμελείας τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού από μια ποινή και πάνω θα εκτίεται. Δηλαδή οι υπαίτιοι θα οδηγούνται στη φυλακή. Για να τελειώνει όλη αυτή αίσθηση η οποία τυραννά την ελληνική κοινωνία ότι τελικά στην Ελλάδα ό, τι και να κάνεις δεν έχει καμία συνέπεια. Από εδώ και πέρα θα υπάρχουν συνέπειες».

Βαριά πρόστιμα

Εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που θα αυστηροποιηθούν σε ό,τι αφορά την έκτιση των ποινών, η κυβέρνηση εξήγγειλε δια του κ. Κικίλια σημαντική αύξηση των προστίμων που θα επιβάλλονται στους εμπρηστές, καθώς ως σήμερα τα πρόστιμα ήταν πραγματικά αστεία.

Οπως είπε ο κ. Κικίλιας, τα πρόστιμα θα είναι υπερπολλαπλάσια από αυτά που ίσχυαν, προσθέτοντας πως θα είναι ανάλογα με αυτά που ισχύουν για την κακοποίηση των ζώων και μπορεί να φθάνουν έως και τις 30.000 ευρώ.

«Είναι μεγάλο το κόστος που πληρώνουμε κάθε χρόνο πρώτα απ’ όλα στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Είναι δημόσιο συμφέρον. Είναι η προστασία των πολλών, της ελληνικής κοινωνίας, όλων των ανθρώπων από τη λαίλαπα των πυρκαγιών. Είναι εγκληματική αμέλεια, δεν είναι πλέον αμέλεια», επεσήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *