Χάος στο Ιράκ.Όχλος κατελαβε το παλάτι του προέδρου ο οποίος έφυγε με ελικόπτερο .

Η απόφαση του πανίσχυρου σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ να αποχωρήσει από την πολιτική προκάλεσε εμφύλια σύρραξη στο Ιράκ με τους οπαδούς του να βγαίνουν οπλισμένοι στους δρόμους και να συγκρούονται με σουνίτες, με σφοδροτατες συγκρούσεις να λαμβάνουν χώρα σε όλη την πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες πόλεις. 

Νωρίτερα, οι οπαδοί του Σαντρ εισέβαλαν μέσα στην φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης όπου βρίσκονται όλα τα κυβερνητικά κτήρια και οι πρεσβείες και κατέλαβαν το παλάτι του Προέδρου Μπαρχάμ Σαλίχ, ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει με ελικόπτερο, ενώ οι διαδηλωτές έκαναν μπάνιο στην πισίνα του.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι οπλισμένες ενώ έχουν σημειωθεί εκτός από πυροβολισμούς και εκρήξεις, βομβαρδισμοί από όλμους. 

Δώδεκα οπαδοί του Μοκτάντα Σαντρ έχουν σκοτωθεί και 270 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν ιατρικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ιρακινός  στρατος κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας ,ενώ η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε μια χώρα όπου το πολιτικό αδιέξοδο το οποίο προκλήθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2021 δείχνει να παίρνει νέα τροπή.

Εδω και περίπου έναν χρόνο, το Ιράκ έχει βρεθεί σε αδιέξοδο αφού οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού της χώρας. Μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες πρώτο κόμμα αναδείχτηκε εκείνο του Σαντρ (αλλά μόνο με 73 έδρες σε σύνολο 329), το Ιράκ δεν έχει ούτε νέα κυβέρνηση, ούτε νέο πρόεδρο.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.