8η χειρότερη χώρα παγκοσμίως ως προς το μέγεθος του κράτους – FANTOMAS.GR

Άνοδο 8 θέσεων καταγράφει η Ελλάδα στη φετινή μελέτη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, που δημοσιεύει σήμερα το  Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) σε συνεργασία με το Kαναδικό Ινστιτούτο Fraser, καθώς η χώρα μας καταλαμβάνει την 72η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες. Για την κατάταξη αξιοποιούνται δεδομένα του 2021.

Economic Freedom of the World: 2023 Annual Report

Χαρακτηριστικά, η μελέτη κατατάσσει την Ελλάδα στη 8η χειρότερη θέση παγκοσμίως ως προς το μέγεθος του κράτους. Η συνολική επίδοση της Ελλάδας στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας την τοποθετεί ανάμεσα στα Μπαρμπάντος και την Ινδονησία.

Τα κύρια ευρήματα για την Ελλάδα με μία ματιά:

  • Η Ελλάδα σημειώνει την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μετά την Κροατία και τη Σουηδία. 
  • Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στα Μπαρμπάντος και την Ινδονησία. 
  • Η χώρα μας καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η αμέσως προηγούμενη χώρα (η Πολωνία) κατατάσσεται 13 θέσεις πάνω από την Ελλάδα. 
  • Η Ελλάδα στην 8η χειρότερη θέση παγκοσμίως ως προς το μέγεθος του κράτους. 

Ιδιαίτερα προβληματικό είναι ακόμη το γεγονός ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με την αμέσως προηγούμενη χώρα στην ΕΕ (Πολωνία) να βρίσκεται 13 θέσεις πιο ψηλά.

Η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι: 

  • Μέγεθος του κράτους: 158η θέση
  • Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 48η θέση
  • Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 65η θέση
  • Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 17η θέση
  • Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 93η θέση.

Στην κορυφή του δείκτη βρίσκεται η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και οι Η.Π.Α. συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον φετινό δείκτη είναι η Υεμένη, το Σουδάν, η Συρία, η Ζιμπάμπουε και τελευταία η Βενεζουέλα.

Αυταρχικές χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κούβα δεν ταξινομούνται λόγω έλλειψης δεδομένων.

Άλλες αξιοσημείωτες κατατάξεις περιλαμβάνουν την Ιαπωνία (20η), τη Γερμανία (23η), τη Γαλλία (47η), και τη Ρωσία (104η).

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, Αλέξανδρος Σκούρας δήλωσε:

“Η βελτίωση κατά 8 θέσεις που καταγράφει φέτος η Ελλάδα στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας βάσει των δεδομένων του 2021, επαναφέρει τη χώρα μας στην προ της πανδημίας κατάσταση. Ακόμη κι έτσι όμως, οι πολύ κακές επιδόσεις της Ελλάδας ιδιαίτερα στα πεδία του μεγέθους του κράτους και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στην επιχειρηματικότητα, τα εργασιακά και τον τραπεζικό τομέα είναι ένα ξεκάθαρο καμπανάκι για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής τολμηρών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής ελευθερίας.”

Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί των 165 χωρών του Δείκτη υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία. Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι το ΚΕΦίΜ. Πρόκειται για μια πρωτότυπη μέτρηση της οικονομικής ελευθερίας, που υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους· το κράτος δικαίου και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα · την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα· την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο· και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με αξιολόγηση από ομότιμους κριτές (peer-reviewed journals) επιβεβαιώνεται σταθερά ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Την αναλυτική Μελέτη θα τη βρείτε εδώ.


Για περισσότερες πληροφορίες για τον Δείκτη, τα δεδομένα και τις μελέτες των προηγούμενων ετών επισκεφτείτε το www.fraserinstitute.org/economic-freedom.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *