Google: Tips προστασίας για τα προσωπικά σας δεδομένα

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2022, είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε πως οι κυβερνο-εγκληματίες σήμερα δεν κάνουν διακρίσεις πλέον μεταξύ των στόχων τους. Όλοι είτε πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, διασημότητες ή καθημερινούς πολίτες, είναι το ίδιο εκτεθειμένοι όσο αφορά τα προσωπικά τους δεδομένα. Για αυτό το λόγο η Google έθεσε την ασφάλεια στο επίκεντρο της στρατηγικής της σε κάθε προϊόν.

Το 2021 επιτάχυνε τις προσπάθειές της για ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενέχει η χρήση των προσωπικών κωδικών (passwords), ξεκινώντας να εγγράφει αυτόματα τους χρήστες στο 2-Step Verification (2SV) – προσφέροντας στον κόσμο ένα επιπλέον φίλτρο προστασίας απέναντι στους κυβερνο-εγκληματίες που προσπαθούν να χακάρουν τους λογαριασμούς τους. Μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιήσει επιτυχώς το 2SV σε περισσότερους από 150 εκ. ανθρώπους ενώ το ίδιο έγινε και για πάνω από 2 εκ. δημιουργούς στο YouTube. Το αποτέλεσμα ήταν μείωση 50% σε παραβιάσεις λογαριασμών των συγκεκριμένων χρηστών.

Η επιτυχία αυτή αναδεικνύει την σημασία χρήσης ενός δεύτερου συστήματος επαλήθευσης στοιχείων για την προστασία των δεδομένων. “Είμαστε περήφανοι για τα αποτελέσματα αυτά και συνεχίζουμε δυναμικά το έργο μας για την καθημερινή ασφάλεια των χρηστών μας” αναφέρει η Google σε μήνυμά της.

Μεγιστοποιώντας την ασφάλεια του Sign-In και την ευκολία χρήσης

Μεγαλύτερη ασφάλεια δεν πρέπει να σημαίνει μικρότερη άνεση και ευκολία στη χρήση. Εντατικές είναι οι εργασίες για τη δημιουργία τεχνολογίας που θα παρέχει μια ασφαλή, άψογη εμπειρία στο sign-in, περιορίζοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή μας από τα passwords, τα οποία ευθύνονται συχνά για παραβιάσεις δεδομένων και απόπειρες phishing, δεν απομνημονεύονται εύκολα και είναι ταλαιπωρία να πρέπει να τα ανανεώνουμε διαρκώς.

Ως μέρος αυτής της προσπάθειας η Google ηγήθηκε της δημιουργίας κλειδιών ασφαλείας (Security Keys) – ενός διαφορετικού είδους επαλήθευσης που, το μόνο που ζητά από τον χρήστη είναι να συνδέσει ένα ειδικό βύσμα και να πατήσει ένα κουμπί. Γνωρίζοντας ότι τα κλειδιά ασφαλείας παρέχουν τον υψηλότερο δυνατό βαθμό ασφάλειας στο sign-in, τα ενέταξε στα Android τηλέφωνά μας, καθώς και στην εφαρμογή Google Smart Lock στις συσκευές Apple. Σήμερα, σχεδόν όλα τα κινητά τηλέφωνα στον κόσμο υποστηρίζουν αυτόματα την τεχνολογία αυτή – όπως πιθανότατα και το δικό σας τηλέφωνο.

Πώς διατηρούμαστε ασφαλείς

Το σημαντικό είναι να έχουν όλοι οι χρήστες τις καλύτερες μεθόδους προστασίας στη διάθεσή τους -ως προεπιλογή- για όλες τις συσκευές και όλους τους λογαριασμούς τους. Υπάρχουν μερικά μικρά βήματα που μπορούν να κάνουν οι ίδιοι οι χρήστες ώστε να είναι ακόμη πιο ασφαλείς.

Να κάνουν για παράδειγμα ένα Security Checkup, που είναι ο γρήγορος, βήμα-βήμα οδηγός μας με εξατομικευμένες και αποτελεσματικές συμβουλές για άμεση ενίσχυση της ασφάλειας του Google Account. Παράλληλα, ο οδηγός αυτός θα διευκολύνει τους χρήστες να προετοιμάσουν τη διαδικασία ανάκτησης του λογαριασμού τους, κάτι που είναι τόσο απλό, όσο το να προσθέσουν έναν αριθμό τηλεφώνου και ένα εναλλακτικό email στο λογαριασμό τους. Αυτό, αφενός βοηθά στην επαλύθευση της ταυτότητάς τους αν ξεχάσουν το password τους, αφετέρου θα δυσχεράνει τις προσπάθειες ενός κακόβουλου ατόμου να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σας.

Να εφαρμόσουν το 2CV (αλλιώς θα το κάνουμε εμείς!), καθώς, σε περίπτωση που παραβιαστεί ο προσωπικός κωδικός σας, αυτό θα έχει καθοριστική σημασία. Στην Αμερική, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει λάβει ισχυρή θέση υπέρ της πολυ-παραγοντικής εξακρίβωσης (MFA), για την οποία εξέδωσε εντολή να την εφαρμόζουν όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες για την προστασία των δεδομένων τους. Σήμερα, βλέπουμε πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ακολουθούν αντίστοιχες προσεγγίσεις.

Να χρησιμοποιούν το Google Password Manager, το οποίο είναι προ-εγκατεστημένο στο Chrome, το Android και το Google App. Το Password Manager βοηθά τους χρήστες να δημιουργούν ισχυρά passwords για όλους τους online λογαριασμούς τους, χωρίς να πρέπει να τα θυμούνται. Τους βοηθά επίσης να τσεκάρουν αν έχουν πέσει θύματα παραβίασης λογαριασμού ή απόπειρας phishing, επαληθεύοντας τη γνησιότητα των σελίδων που επισκέπτονται πριν καν συνδεθούν. Επιπλέον, είναι πολύ βολικό. Αντί να πληκτρολογούμε προσωπικούς κωδικούς στα μικροσκοπικά πληκτρολόγια των κινητών τηλεφώνων, περιμένουμε το Password Manager να συμπληρώσει το password, πατώντας απλώς στη συνέχεια, ένα κουμπί.

Το 2022, συνεχίζουμε τις αυτόματες εγγραφές στο 2SV, βελτιστοποιώντας ακόμη περισσότερο την εμπειρία του sign-in, καθώς και ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η Google θα κάνει κάθε μέρα μας πιο ασφαλή. Επισκεφθείτε το Safety Center μας για περισσότερες online συμβουλές ασφαλείας.

Όσο για τους νεαρούς μας χρήστες, η Google έχει ετοιμάσει και εφαρμόζει ένα εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου”, που εκπαιδεύει γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά, ώστε να αναγνωρίζουν βασικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του Διαδικτύου και να μάθουν να προστατεύονται από αυτούς” καταλήγει η ανακοίνωση.

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.